martes, 4 de febrero de 2014

CHAPELLE DE NOTRE-DAME DE MOUTONS. TORRE DEL RIU. ALP. LA CERDANYA JUSSANA. CATALUNYA

El Manel Panedas ens posava la mel a la boca amb una fotografia de la mal dita Torre del Riu d’Alp.

El Josep Sansalvador Castellet, des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) , em deia que la capella neoromànica esta dedicada a la Divina Pastora, i em feia arribar una fotografia datada el 25-X-1969.


Des l’Associació Cultural Can Feu que hi havia fet una visita, ens oferien el seu material gràfic, que podeu veure a l’enllaç :
https://www.facebook.com/groups/associacioculturalcanfeu/



La Divina Pastora, o Mare de Déu d’Ovella – com se la coneixia per aquestes terres - era una de les verges més venerades de la zona. Llegia que els pastors de la zona del Carlit – quan hi havia pastors, i la religió encara donava consol i esperança - la tenien per advocada, li encomanaven el bestiar i li feien ofrenes de vellons de llana i collars de fusta envellits.


Rebia des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), unes fotografies del Josep Sansalvador Castellet datades el 13-VIII-1992


la imatge actual de la Mare de Déu d’Ovella es una reproducció, ja que l’original va ser destruïda en els dies foscos que seguien a la sedició dels feixistes contra el GOBIERNO DE LA II REPÚBLICA ESPAÑOLA.

En aquells dies de mal averany – que des del PP , i la Conferencia Episcopal no es cansen de fer-nos recordar - , tant la capella com el castell , van patir destrosses , i diu la fama que malgrat les aparences , ja no han tornat a recuperar l’opulència d’altres èpoques.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario