sábado, 4 de enero de 2014

TORRE DEL MAS VIDAL DE VILANOVETA. SANT PERE DE RIBES. EL GARRAF

El topònim de Vilanoveta – diminutiu del de la relativament propera Vilanova - apareix esmentat per primera vegada al segle XVII, si bé el seu origen podria ser anterior; em deia un veí del lloc ‘del temps dels moros ‘, en qualsevol cas el petit nucli, es va formar a l’entorn de la masia de Can Vidal , propietat d'Antoni Vidal, pagès i batlle del lloc, a la que la torre més que de defensa, de guaita i bada, pertany. Al llibre d'Apeo de l'any 1847 consta que el mas pertanyia als Vidal.

Segons Pere Català (CATALÀ, 1990: 949), a la planta baixa de la torre hi havia una capella on s'hi celebrava missa al segle passat, des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin, em confirmen que la Capella-oratori estava situada sota el porxo, i era dedicada a la Marededéu dels Dolors de Can Vidal, a l’any 1980 ja no tenia culte. Ens agradarà rebre noticies i/O IMATGES a l’email coneixercatalunya@gmail.com d’aquesta Advocació de la Marededéu.

La descripció tècnica ens diu ; Torre de planta quadrangular que es troba situada al centre del nucli de Vilanoveta. Té la base lleugerament atalussada i presenta tres nivells d'alçat. El segon pis s'obre a la cara sud-oest amb una petita finestra d'arc pla arrebossat, mentre que el tercer s'obre a la cara sud-est amb una finestra de mateixes característiques i menors dimensions. A la part superior de la cara sud-oest també hi trobem una senzilla gàrgola. La construcció queda rematada amb merlets esglaonats. Des del segon pis de la cara nord-oest surt un pontet perpendicular al carrer que comunica amb la casa de Can Vidal. Aquest està sostingut amb volta ceràmica catalana i està obert amb un finestral i un balcó. Sota el pontet hi ha una petita porta d'arc escarser arrebossat que permet accedir a la torre.


L'acabat exterior és arrebossat i pintat de color blanc. L'interior ha estat completament reformat i habilitat com a habitatge modern.

Des del meu particular punt de vista, té un efecte ‘Walt Disney’ que estèticament fa grinyolar el conjunt.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Els filats dels serveis públics son característics de la marca ESPAÑA

No hay comentarios:

Publicar un comentario