martes, 14 de enero de 2014

PAROISSE DE SAINT-PIERRE D’ALBANYÀ. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Sant Pere se’ns fa visible darrera les pilones que barren l’accés de vehicles forans a l’ interior del poble, és un temple d'una sola nau amb creuer i tres absis semicirculars, frontis i campanar de cadireta de dues arcades de punt rodó de bastits posteriorment a la fàbrica original (segle XII-XIII), la coberta és de dos batents, sobresortint la cornisa de la nau i el transsepte.


La porta conserva encara la seva bellíssima ferramenta romànica.


L'aparell és molt variable, podem dir que a la part més vella hi predomina material gairebé sense desbastar, de moltes mides i dimensions; mentre al frontis és de carreus ben escairats, de calcària , formant fileres regulars.


A la capçalera trobem l'absis central que és de planta semicircular, mentre les absidioles no arriben al semicercle.Les obertures a la part antiga són de doble vessant, se'n troben dos al mur lateral sud de la nau i una altra en el mur meridional del transsepte, i també una a l'absis central. Al frontis hi ha una finestra de dos arcs en degradació de doble vessant. La volta de la nau és de canó, així com també el creuer, mentre als absis la volta és de quart d'esfera.

Del topònim ens diu la ‘Generalitat de Barcelona’ ; En la documentació antiga Albinianum (Segle IX), derivat de l’antropònim llatí ALBINIUS; el naixement de la Muga dins del terme municipal, dona versemblança a la tesis que defensa l’abundor d’albersPopulus alba ‘ en aquesta zona, això donaria a Albanyà el sentit ‘ bosc , o lloc amb molts albers ‘ .

No teníem temps per visitar el lloc on neix la Muga, com hem fet amb altres rius catalans , Ripoll, Besòs, Calders, .... ni algunes de les ermites, esglesioles i/o esglésies disperses dins d’un terme de 94,43 km² , on residien a darreries de l’any 2013,  164 habitants :

Santuari la Mare de Déu del Mont
Santa Maria de la Fau
Sant Vicenç de Principi
Sant Miquel de Bassegoda
Sant Martí de Corsavell
Sant Llorenç del Mont
Sant Llorenç de Sous
Sant Julià de Ribelles
Sant Joan de Bossols
Sant Feliu de Carbonils
Sant Cristòfol dels Horts
Sant Corneli de Ribelles
Sant Bartomeu de Pincaró
Sant Andreu de Llorona

El GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA amb la seva política restrictiva i empobridora – particularment amb Catalunya i els catalans – ens ho ha posat molt difícil per fer realitat el nostre desig de conèixer Catalunya; ens agradarà comptar amb la vostra col•laboració per a fer-ho possible, fent-nos arribar les vostres fotografies, i les vostres impressions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

Que l'Apòstol Sant Pere, elevi a l'Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor; allibera el teu poble !!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario