sábado, 11 de enero de 2014

LA CHAPELLE EN RUINE DE SANT DANIEL DE CALONGE. L’EMPORDÀ JUSSÀ, GIRONA. CATALUNYA

Aturava el vehicle al carrer de la Ruïna, escollit possiblement per ‘honorar’ l’abandó que patia l’ermita de Sant Daniel en les primeres dècades del segle XX . Demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) imatges d’aquesta esglesiola sencera.

Quan s’alçaven oratoris, ermites, capelles, esglesioles, esglésies,.. la major part de les persones vivien NOMÉS per a treballar, des de la sortida de sol a la seva posta; l’obligació d’assistir a la Santa Missa, els diumenges i festes de preceptes, es vivia com un temps de ‘lleure’; avui quan sens a dir ‘ens avorreixen les celebracions litúrgiques’, has de sospesar el gran nombre ‘d’ofertes de lleure ‘ que tenim a disposició. Aquest fet explica en part l’abandó de la pràctica religiosa, l’alienació dels jerarques religiosos amb el feixisme, acabava per allunyar de la religió a la ciutadania.

L'ermita data dels segles XVI i XVII, és d'una nau amb capçalera semicircular, la coberta està enfonsada.

A la façana s'obre una porta amb pedra de senzill frontó, dues finestres rectangulars horitzontals emmarcades en pedra i un ull de bou al capdamunt.


L'absis , en tesis defensada pel Col•legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, podria correspondre’s amb la part baixa d'una torre de defensa.


Els paraments és de pedra irregular i als angles hi ha carreus escairats.

A l'interior es conserva l'arrencada d'una volta de rajola.

L'any 1961 s'hi va trobar un capitell preromànic (segle IX-X) que segurament procedia del veí monestir de Santa Maria del Collet : http://relatsencatala.cat/relat/ermita-de-santa-maria-o-de-sant-antoni-del-collet-calonge/1030920

Al llarg dels anys he tingut ocasió de coincidir amb equips ‘professionals’ de lladres de teules, als que cal agrair , juntament amb la inactivitat còmplice de les Autoritats, entre d’altres la ruïna de Sant Daniel de Calonge, que ens avergonyeix davant dels nostres visitants, alhora que deixar clar el valor de la marca ‘ ESPAÑA’.

ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario