viernes, 3 de enero de 2014

LA CAPELLA DE SANTA MARIA DE MONTGRÒS. SANT PERE DE RIBES. EL GARRAF. CATALUNYA

Li estranyava al Josep Olivé Escarré la mortaldat de palmeres que se’ns feien visibles, fora i dins del pati tancat per un baluard - en el que l’abandó en forma de rovell ha deixat empremta - accessible mitjançant una important portalada amb pilars ceràmics acabats amb capitells de ceràmica vidriada.

A l'extrem de gregal de la façana hi ha una escala d'obra perpendicular, delimitada amb balustrada, que condueix a la capella del mas, a la que segons llegia s’accedeix per un portal d'arc de mig punt amb impostes; el Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), ens confirmava que l’any 1981 ja estava sense culte, i que la Capella estava dedicada a Santa Maria.


De vegades als que voltem per Cataunya, ens dona la sensació que son les comarques com la Segarra, la Noguera, els Pallars , ... el veritable ‘ cul del món, oi ?. Doncs dissortadament no; Catalunya ÉS EL CUL DEL MÓN.

La descripció tècnica ens diu ; edifici de planta rectangular i quatre crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta plana. S'hi accedeix per un portal d'arc escarser de pedra, amb la clau gravada amb una orla decorativa. Els finestrals del pis, d'arc pla arrebossat emmarcats amb motllures, tenen sortida a un balcó corregut amb baranes de forja.

A continuació de l'escala per accedir a la Capella, hi ha adossat un cos rectangular de planta baixa, coberta amb una terrassa transitable delimitada amb balustrada. La resta d'obertures de la construcció són d'arc pla arrebossat i es troben distribuïdes de forma aleatòria. El ràfec està acabat amb cairats de fusta. L'acabat exterior es manté arrebossat, amb els emmarcaments de les obertures de tonalitat roja.

Sens dubte la casa ha viscut dies més ‘gloriosos’.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario