jueves, 12 de diciembre de 2013

EL PORTAL DE SANTA MAGDALENA, DIT TAMBÉ DE FRANÇA. BERGA

Em cridava l’atenció la fotografia del fons Salvany, "Biblioteca de Catalunya" datada l’any 1919 en la que apareix una pintada parcialment esborrada a la part central del portal de Santa Magdalena, amb la part del text que falta d' aquest missatge, es podia llegir : "Himne los segadors. Visca Catalunya".


Em conforta trobar un document que prova el coneixement de la llengua catalana per aquestes contrades en aquelles dates.

El seu nom, com el de la plaça on és situat, prové del convent de Santa Magdalena, que hi hagué en aquest indret des d'època baix medieval, i que fou enderrocat l’any 1708.

En algun se l’anomena Portal de França perquè donava entrada a la ciutat pel sector nord-oriental, i la comunicava amb els camins rals que menaven a Bagà i a Ripoll.

És l'únic portal que la ciutat conserva, el creixement demogràfic de l’època moderna i contemporània, va ser una magnifica excusa per enderrocar el cinturó de muralles, hom pensa que originàriament estava flanquejat per dues torres.

Té un cos rectangular al mig del qual s'obre una porta en arc de mig punt, fet amb grans dovelles i una espitllera central al capdamunt.


Modernament, la part superior del portal s'habilità com a vivenda i s'obriren obertures que desfiguraren el seu aspecte original.

No hay comentarios:

Publicar un comentario