martes, 22 de octubre de 2013

PONT MEDIEVAL DE SANT JOAN LES FONTS. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA.

Esteve Roig Campama, publicava una fotografia, amb el titol ‘ el Pont Trencat’ , pensem que es refereix al Pont Medieval de Sant Joan les Fonts.


Durant l'època romana es va construir la via Annia, que passava per l'actual carrer de Sant Antoni i travessava el riu Fluvià pel mateix lloc que el pont actual.

Les poques notícies escrites que tenim sobre el pont ens les dóna l'historiador local Francesc Montsalvatge i Fosas. (Olot, 1853 - Girona, 1917); els documents estan datats els anys 1281 i 1328.

Cap d'aquests documents fa referència al pont actual, doncs la seva construcció es pot datar cap a l'any 1450 (possiblement l'anterior fou enderrocat pels terratrèmols dels anys 1428 i següents que assolaren la comarca).

El pont tenia quatre arcs i dos sobreeixidors; l'arc gros és el que ocupa tota l'amplada de l'actual llit del riu i és de volta apuntada. Els dos sobreeixidors estan col•locats cadascú a un costat de l'arc central. A la dreta de l'arc principal hi estan situats dos arcs de mig punt, els quals estan mig amagats per construccions posteriors. L'arc que estava a l'esquerra es va enderrocar per eixamplar l'entrada del pont. Va ser construït amb carreus petits, mal escairats, i pedra volcànica del país.

Sant Joan ha estat des de sempre, un pas obligat i necessari per la comunicació del mar i la muntanya.

Amb la denominació – que allí li fa justícia – de ‘ Pont Trencat’, en podeu veure, trepitjar i retratar un de majestuós a Sant Celoni.

No hay comentarios:

Publicar un comentario