jueves, 3 de octubre de 2013

OLOST, I ELS TEMPLES, RELIGIÓS I GASTRONÒMIC.

Ramon Masramon ha resseguit la ‘història’ que va portar a l’actual església de Santa Maria Assumpta d’Olost.

El projecte fou primerament encarregat a un paleta olostenc, Marià Claris, qui presentà un projecte que agradà a tothom, començant seguidament les obres de construcció. A mig fer -1784-, un cop mort el bisbe Antonio Manuel de Artalejo (1777-1782), el rector canvià d'opinió i feu canviar el projecte, encarregant-ne un a l'arquitecte vigatà Josep Morató i Codina ( 1748-1826) .

L'escàndol fou tant gran que i hagué d'intervenir un nou bisbe, Francesc de Veyán i Mola (1783-1815); que tot i que la votació que ell mateix féu fer per saber l'estat d'opinió del poble, va resultar clarament favorable al projecte de Claris, el 9 de febrer de 1786 decidí que el temple fos construït segons un tercer projecte, obra dels arquitectes barcelonins Marià, Enric i Joan Fàbregues, que resultà el més monumental de tots i que és el que ha arribat als nostres dies.


Retratava – una vegada més – la façana abans d’anar a dinar a la Fonda Sala, on l’Antoni Sala Cunill continua cuinant amb el mateix entusiasme i amor de sempre.


Desprès de dinar, i abans de fer la nostra visita a Rexach, fèiem una distesa xerrada amb aquest ‘artista’ dels fogons.


Els anys no passen per aquells que tenen el goig de fer el que els agrada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario