viernes, 4 de octubre de 2013

LA TORRE DE LES AIGÜES ( MAL DITA DELS FRANCESOS ) AL TERME DE RUBINAT. RIBERA D’ONDARA. LA SEGARRA. CATAUNYA

L’estat d’infinit abandó, d’incúria, malgrat ser propí – no direm natural, malgrat tot - d’aquestes terres interiors, colpeix.


Refeia de la història de l’edifici que el seu promotor va ser el Dr. Pau Llorach i Malet (1839 Les Piles, Conca de Barberà,1839-Barcelona 1890 ), d’humil procedència , es va pagar la carrera de Medicina fent de depenent de farmàcia a Sant Boi de Llobregat , on va conèixer al Dr. Tomàs Dolsa i Ricart (1816 - 1909) del qual fou gendre, i amb qui va col•laborar en la fundació de l’Institut Frenopàtic de les Corts.

A mitjans de la dècada de 1870, el Dr. Pau Llorach, va tenir coneixement de l'existència d'aquests dipòsits de sulfat de sodi i d'algunes captacions d'aigua bastant rústiques al terme de Rubinat, i va sol • licitar la col•laboració del geòleg Lluís Marià Vidal.

L’any 1878, va començar la explotació de l'aigua d'una d'aquestes fonts, identificada inicialment com a Font Amarga i com Font del Dr Llorach, i posteriorment com Rubinat Llorach.


Res s’esmenta enlloc de l’autor de l’edifici anomenat ara ‘ la torre dels francesos’, i que és avui l’únic testimoni d’una activitat que va generar grandiosos beneficis econòmics.

http://revistas.igme.es/index.php/bgm/article/download/508/508

http://www.histocat.cat/?msgOrigen=6&CODART=ART01881

http://dpsiquiatria.uab.cat/docs/recull/arxiu_pdf_31.pdf

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

Intuïm que tindrem una sorpresa quan coneguem l’autor d’aquesta ‘fàbrica i/o embotelladora’ , que l’Ángela Llop Farré, salvava de l’oblit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario