viernes, 18 de octubre de 2013

LA CAPELLA DEL SANT CRIST DEL CEMENTIRI DE LA GORNAL. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

No trobava cap dada de la historia del Cementiri de la Gornal situat prop de la carretera que comunica amb Clariana, apartat del nucli urbà en aplicació de les disposicions ‘higienistes’ de Carles III i Carles IV, que constituirien la primera gran operació urbanística del REINO DE ESPAÑA, destinada a nodrir les finances públiques, en estat quasi de bancarrota per la tradicional estultícia i corrupció de les elits politiques.

Imagino que inicialment – i als lectors demano ratificació i/o correcció a l'email coneixercatalunya@gmail.com - que originàriament el fossar es trobava a redós de l’església parroquial de Sant Pere de la Gornal, refeta per l'arquitecte Joan Bassegoda Nonell (Barcelona, 9 de febrer de 1930 - 30 de juliol de 2012), la campana i el rellotge es posaven en marxa el 25.6.1967, i la casa parroquial va ser beneïda el 7.3.1971 per l'arquebisbe de Barcelona Marcelo González Martín (Villanubla, Valladolid, 16 de gener de 1918 - Fuentes de Nava, Palència,25 d'agost de 2004).


La Capella del Sant Crist del Cementiri de la Gornal, és un edifici senzill, d’una sola nau, que manifestament no té un ús regular. Em confirmava l’advocació el Josep Sansalvador Castellet, des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya – Arxiu Gavin – del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.


Ens els ‘fossars moderns’ – penso en el Cementiri de Cunit – ja no es construeix Capella. El ‘fenomen’ dels Tanatoris ha desplaçat el dol mortuori de l’àmbit domèstic, i l’ha convertit en un ‘acte social’ de caràcter laic.

Reiteràvem davant del Crist la nostra sempiterna pregaria, Senyor, allibera el teu poble !!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario