jueves, 3 de octubre de 2013

EDIFICI DE LA COOPERATIVA UNIÓN OBRERA D’OLVAN

Retratava l'edifici que havia estat la Seu de la Cooperativa "Unión Obrera d'Olvan" – calia posar-ho en llengua castellana, perquè aleshores ( i dissortadament ara també ) t’hi jugaves la pell - ; coneguda també com el Sindicat, és va construir el 1911 aprofitant part de l'espai de l'antic cementiri de l'església parroquial; no trobava cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte ; com no l’havia trobada en ocasió de documentar l’edifici de l’Ajuntament, donava per bona la tesis d’una estratègia encaminada a esborrar o almenys esborronar la memòria històrica.

La majoria dels socis eren obrers tèxtils que hi feien aportacions d'entre 250 i 500 pessetes i que allà podien comprar els queviures a preus inferiors als del mercat.

En els dies foscos del genocidi contra Catalunya (1936-39) l'Ajuntament d'Olvan, va instal•lar-hi la secció d'Abastaments per controlar la distribució d'aliments a la població; això de deixar morir de fam, no formava part de d’ideari de la II República , com permetrien i/o provocarien el segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco, i l’actual Democraciola , quines elits estultes i corruptes han portat la misèria més absoluta.

Desprès del conflicte bèl•lic, l'exèrcit franquista, el va fer servir per allotjar-hi homes i material, la qual cosa provocà un notable deteriorament de l'edifici.

Finalment se’n tornava a fer càrrec l'Ajuntament que l'ha fet servir per diferents usos en profit del poble.


La descripció tècnica ens explica que es tracta d'un edifici de planta rectangular d'uns 300 m2 cobert per bigues de fusta i revoltons i amb teula a dues vessants. Tot i que es tracta d'un edifici auster i que respon a l'esperit pràctic d'un magatzem, presenta tres ossos o departaments simètrics, el central ressaltat, a la façana, per un frontó circular. La façana és arrebossada i pintada de color blanc i els emmarcaments de les portes, motllures i frontó són fets amb maó vermellós.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario