martes, 8 de octubre de 2013

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DE LES NEUS O DE LA SALUT DE LA SISQUELLA. RIBERA D’ONDARA. LA SEGARRA. LLEIDA

Llegia que les darreries del segle XVI els habitants del poble van edificar aquesta capella i el bisbe de Vic, Joan Baptista Cardona (València, 1511 — València, 30 de desembre de 1589 ) li va traslladar els drets i les obligacions parroquials de l'antiga església parroquial de Santa Maria de Montpaó, a l'any 1685 consta com sufragània de Sant Pere dels Arquells.`

La descripció tècnica ens diu ; Capella que integra la seva façana de ponent en el mur de tancament del cementiri del poble. Es tracta d'un edifici d'una sola nau, de planta rectangular, capçalera plana i coberta exterior a doble vessant.


Hi ha una capella bastida al mur de la façana principal i un campanar d'espadanya de doble ull que corona la façana de ponent. Presenta un parament amb paredat a les façanes de l'edifici i carreus a l'estructura del campanar d'espadanya i la porta d'accés. Aquesta porta s'obre a un costat de la façana principal i s'estructura a partir d'un arc rebaixat amb un treball incís a la clau d'arc amb la data "1826".


Ens explicava un veí – potser l’únic resident a la Sisquella – que l’advocació era la de la Marededéu de la Salut, demanarem confirmació d’aquest punt a l’Arxiu Gavin, al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario