lunes, 16 de septiembre de 2013

TORRE DE VILADELLOPS. OLÈRDOLA. EL PENEDÈS SOBIRÀ

El topònim – d’origen àrab – fa referència a unitats molt selectes de soldats sarrains que quan els musulmans s’ho veien tot perdut deixaven al seu darrere – en indrets com aquest- i amb la missió d’assegurar la retirada de les tropes, penseu en petits col•lectius de guerrers seleccionats, tant per la seva destresa militar, com per la seva fe, que lluitaven amb la ferocitat i l’astúcia dels llops. Segles més tard, la llengua castellana recollirà el mot ‘ guerrillero’.

la Torre de planta circular , que es refeia gràcies a la magnanimitat dels marquesos d’Alfarràs, propietaris de la contrada, devia sentir en moltes ocasions el crit Allah Akbar’.

En un acta que aixecà un advocat l'any 1809 en nom dels hospitalers d'aquesta possessió es diu que la torre estava en ruïnes.


Actualment la torre que té al seu nivell inferior un diàmetre de 3 metres, i uns murs que fan un gruix de 1,4 metres està parcialment esberlada.


La part davantera es conserva fins al nivell del pis principal, on hi devia haver la porta.

L'aparell és format per carreus de pedra irregulars petits disposats en fileres horitzontals.



Al seu costat s'adossa una petita construcció amb sostre de doble vessant. Es desconeix la seva funció, però podem excloure tant la de presó de la torre – malgrat el muntatge que hi ha en el interior - , com el de capella. Pensem que és molt posterior a la l’estructura militar, i que devia tenir alguna mena de funció residencial.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario