miércoles, 4 de septiembre de 2013

QALA’AT SÚRIA. BAGES.

Visitava l’indret un dies desprès del genocidi perpetrat contra la població civil de Síria, condemnada per una bona part dels països democràtics amb l’excepció del REINO DCE ESPAÑA. El meu contertulià  m’expressava un especial sentiment de dolor davant d’aquest fet que afectava als que ell considera avantpassats.

Està fora de dubte que a la vora del Cardener l’activitat humana es devia desenvolupar tant per part de ‘l’ homo Hunter’, com posteriorment de ‘l homo agrícola’; el topònim però ens situa en el context de la mal dita invasió àrab o sarraïna. Desprès de la caiguda de l’Imperi Romà, es va produir un fenomen d’estultícia col•lectiva, en el que les persones van oblidar les seves habilitats més bàsiques fins assolir nivells PP ( de Puta Pena ).

El cert és que ‘els invasors’  no van trobar cap resistència , ja que en realitat la mal dita ‘invasió’ va ser un autèntic i veritable ‘Pla Marshall’.  No com succeïa en el segon feixisme quan el REINO DE ESPAÑA estava sota la bota del General Francisco Franco.    

Els àrabs portaven ‘tecnologia punta’ en qüestions agrícoles, en construcció ( encara avui en castellà els operaris s’anomenen amb nom àrab ‘ albañil’ ), en qüestió de la  distribució de la riquesa, ho feien  mitjançant un sistema impositiu, i ens deixaven una administració que – només nominalment -  continua com aleshores (Alcaldes).

L’estultícia i la corrupció formen part de l’ADN de les ‘elits’ politiques del REINO DE ESPAÑA que s’associaven justament per fer la ‘reconquista’.

El Castell de Súria és clarament de factura àrab, i possiblement compartia espai dalt del turó amb la mesquita, que es convertirà en l’església de Sant Cristòfol / Menna, un i altre edifici foren objecte de modificacions i reformes fins al punt que avui se’ns fa  molt difícil – impossible quasi – retrobar elements d’aquella època gloriosa.



La Revolta d'Aissó posava de manifest que les ‘persones’ preferien el govern dels àrabs, als dels noble i l’església. Lògicament va fracassar i les cròniques diuen que els territoris on més s'havia notat la revolta,  havien quedat destruïts i despoblats, i no es van recuperar fins que cinquanta anys després Guifré el Pilós n'incentivà el repoblament el 878.  Curiosament eren les actuals comarques del Vallès Occidental, el Bages, Osona i el Berguedà.

En ocasió de documentar l’església ‘nova’ demanava la confirmació – en el seu cas – que el Rector fos Martín Sanglas Alsina, denunciat a Sant Joan de les Abadesses l’any 1939 per ‘dir les misses en llengua catalana’.

 Saludo a Franco.                                                            Arriba España.
                                                    Viva Cristo Rey
Excmo. y Rvdmo. Señor:

Martín Sanglas Alsina, Pbro. Párroco Arcipreste de San Juan de las  Abadesas, Obispado de Vich, provincia de Gerona, en cumplimiento de mi deber pongo en cumplimiento (sic!) de V.E.R. que desde algunas semanas  reside en esta el Batallón 175-División 15^- del Regimiento de Infantería de  Toledo número 26, cuyo Comandante Militar es Don Marcial Torras, el cual,  de palabra y por mediación del Capellàn del citado Batallón, me comunico la  orden terminante de que todas las funciones en la Iglesia debíamos de servir  de la lengua española, del contrario impondría (sic!) las multas correspondientes.

Atendido a que tenemos en la parroquia ciento setenta casas de campo, el lugar es montañoso, siendo muchísimos los analfabetos y como consecuencia el ochenta por ciento no entienden el español, per mediación del  Señor Alcalde supliqué que, atendidas las especiales circunstancias de esta  población, permitiera continuar en la forma que se practicaba, o sea usar la  lengua española en todos los actos oficiales y siempre que asistiera el  Batallón. La contestación dada de palabra fue que no podía concederle por ser  órdenes superiores.

Como es natural, el cumplimiento de esta disposición es grave  perjuicio de las almas y ocasiona el que muchos fieles dejan de asistir a las  funciones religiosas especialmente de la tarde y noche.

Lo que comunico a V.E.R. en descargo de mi conciencia.

Dios salve a España y guarde a V.E. muchos años.

San Juan de las Abadesas, 10 de Agosto de 1939.

Año de la Victoria

Es tornaven a donar les circumstàncies que propiciaven al segle IX la Revolta d'Aissó.



Déu ha esta sempre dalt del turó de Súria, els homes l’hi hem donat molts noms – alguns desconeguts avui -  però, ja com  Allah, Yavhé, Déu, Jesús, o qualsevol de les advocacions que el catolicisme ha ‘generat’ als llarg dels segles, de les atrocitats dutes a terme ‘en el seu nom’ NOMÉS en son responsables els seus autors

No hay comentarios:

Publicar un comentario