lunes, 9 de septiembre de 2013

LA TORRE QUE FEIA ‘PATXOCA’ A CASTELLDEFELS. EL LLOBREGAT JUSSÀ

Ens aturàvem el Josep Olivé Escarré i l'Antonio Mora Vergés, per retratar – de lluny . el conjunt format per una torre de defensa i una masia coneguda com Cal Patxoca; pensem que aquesta denominació té un sentit clarament burleta ‘ goig que fa una persona per la seva presència ufanosa, l’exuberància del seu cos, l’elegància del seu vestir,.. ‘. Al 1930 se sap que la masia rebia el nom de Cal Patxoca i que tenia un final emmerletat com la torre.

La torre és de planta quadrangular, està coronada per merlets esglaonats i conserva un matacà. A la part posterior s'obre una balconera amb llinda i brancals formats amb grans carreus ben treballats. També s'obren algunes espitlleres.

Cal Patxoca és una masia de planta irregular formada per planta baixa i un pis. Té nombroses obertures d'arc de mig punt. La teulada és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal.


No trobava gaire informació ni gràfica, ni escrita, en la que es faci referència als promotor i/o al mestre d’obres o arquitecte autors d’aquest edifici.

Tampoc dels ‘professionals’ que l’any 1967 van fer un projecte de reforma i adequació on es van projectar vuit finestres a la planta baixa; en aquest moment la masia ja havia perdut els merlets. En els plànols d'aquest any es poden veure un portal adovellat, una finestra gòtica geminada i una finestra de llinda d'una peça, probablement del segle XVI, amb un balcó posterior.

Castelldefels assolia els 797 veïns a darreries del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ), desprès del genocidi que es desfermava en la insurrecció armada contra el Govern de la II República , en el cens de 1940 son ja 2013 habitants, en el segon feixisme ( Dictadura del General Franco ) el creixement demogràfic serà exponencial , 24.559 persones l’any 1981, i en els anys d’especulació desfermada que ha portat aquesta Democraciola ( que alguns qualifiquen com tercer feixisme ) feien tancar l’exercici 2012 amb d 62.989 habitants.

Trobar un castelldefelenc, de pares nascuts a Castelldefels és quasi tant difícil - sinó més - que trobar un polític honest.

Agrairem com sempre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , en això de recuperar la memòria històrica, totes les mans son poques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario