domingo, 15 de septiembre de 2013

ERMITA DE SANTA MAGDALENA DE PARELLA. SANT JOAN DE LES ABADESSES. EL RIPOLLÈS

Rebia unes magnifiques fotografies de l’esglesiola advocada a Santa Maria de Magdala, del veïnat de Parella, avui depenen de Sant Joan de les Abadesses, a la comarca del Ripollès – professem una particular devoció , tota vegada que fou la primera persona que va veure – i reconèixer – a Jesús ressuscitat, ho trobareu meravellosament explicat a l’evangeli de Sant Joan 20,11 i següents - . Parlar del Tomàs irigaray Lopez, i la Carmen Toledo Cañadas, implica ‘per se’ el qualificatiu de ‘magnifiques’ per a les seves imatges.


El topònim Parella que es coneix almenys des del segle XII, no és pacífic, i així mentre alguns defensen una procedència del mot ‘palella’ diminutiu de ‘palla’, o ‘ paller petit’, altres hi veuen una relació amb la dita Ciutat de Parella: ciutat imaginària, que es veu en la llunyania dels núvols damunt la mar, en certes èpoques de l'any, i que segurament és un fenomen de miratge (Ciutadella).

Fou construïda abans del 1145 pels propietaris de Can Parella, gran mas veí conegut des del 1126, i centra el veïnat rural d’aquest nom , en un petit puig sobre la vall del Ter.

És un edifici de planta rectangular sense absis, amb la volta un xic apuntada.

A les visites pastorals del 1686 i 1690, el bisbe de Vic, Antoni Pascual i Lleu (Arenys de Mar, 1643 - Vic, 1704) manà que es construís la sagristia que fou afegida a llevant i un campanaret de torre a l'angle sud-oest.

La porta està situada en el costat nord-oest, i té un senzill arc de mig punt adovellat, que protegeix un timpà i llinda llisos, conserva però, alguns elements de la forja romànica amb que estava decorada.


Ens expliquen que s'hi celebra el culte molt esporàdicament, encara que s’ha mantingut l’aplec de Santa Magdalena que es celebra el diumenge posterior a la diada de la Santa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario