martes, 17 de septiembre de 2013

CASTELL DE CANYELLES. EL GARRAF

La comarca del Garraf té dos indrets força desconeguts, Canyelles – que molts han vist en fer el trajecte des de Vilafranca del Penedès al mar, l’Àngela Llop Farré el retratava de forma magistral - , i Olivella , invisible i desconeguda per a la majoria.

Ens arribàvem el Josep Olivé Escarré fins dalt del petit turó que senyoreja el castell de Canyelles, situat, al costat de l'església de Santa Maria de Magdala.


Les restes , que daten del segle XV, són fonamentalment una torre de planta circular força alta, i un fragment de muralla amb cinc merlets. La torre té un diàmetre intern de poc més de 2 metres i, a peu pla, els murs tenen un gruix d'uns 135 cm. A la part alta, les parets són molt més primes (uns 80 cm). El parament, d'acord amb el que es pot veure a la paret superior, és fet de pedres gairebé sense treballar poc o molt arrenglerades. A la zona alta destaquen unes petites espitlleres.

Al cens de l’any 1900 consten 561 ànimes, a les darreries del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ) l’any 1930 ha baixat fins a 475, i no serà fins a la mort del sàtrapa Francisco Franco, en el cens de 1981que es recuperaran els 565 habitants, la ‘Democraciola’ que substituirà al segon feixisme, comportarà un creixement exponencial que al tancament de l’any 2012 era de 4.275 habitants.

Els efectes ‘perversos’ d’aquest creixement son visibles per arreu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario