martes, 18 de junio de 2013

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA CREU, I CAPELLA DE SANT CRIST DEL FOSSAR DE MONTMANEU. L’ANOIA SOBIRANA. CATALUNYA

Ambdós edificis tenen com a referència el carrer Major , veritable ‘main street’ d’aquest poble força desconegut malgrat trobar-se al costat de la N-II

El dit ‘Santuari de la Mare de Déu de la Creu’ és una capella de planta rectangular , de la que malgrat llegia ‘acabada amb absis’, no tenia ocasió de veure’l perquè l’edifici està quasi enganxat a un altre; això en un lloc on el que sobra és espai, es podria qualificar quasi com un acte blasfem. S’explica que a l'interior – on no podíem accedir – l’absis absis resulta ser de petxina.


L’edifici té l’estructura clàssica de les ‘capelles trentines’ , i únicament el campanar – més que el rètol a la paret – em confirmàvem que estava davant d’un temple de la religió catòlica.

Continuàvem el Josep Olivé i Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, fins al proper fossar – que estava també tancat- i des de fora retratava la petita Capella del Sant Crist, que està adossada al mig de l'estructura del cementiri; l'entrada és un arc apuntat, un xic inferior pel que fa a la mida, als que configuren – com en la major part dels cementiris de l’Anoia- la galeria porxada on estan els nínxols.


Al davant té hi ha una creu amb la figura del Crucificat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario