jueves, 6 de junio de 2013

LES ESCOLES PÚBLIQUES DE LA II REPÚBLICA A CENTELLES

Josep Anselm Capdevila, l’arquitecte autor del projecte de les Escoles Públiques de Centelles, va ser coetani, entre d’altres de ; Joan Baptista Sales i Ferrer, Josep Inglada i Estrada, Josep Torres i Ferran, Ubald Iranzo i Eiras, Josep Déu i Busquets, Pere Buqueras i Rovira, Venceslau Güell i Puigrobí, Joaquim Sitjas i Pausas, Jaume Vizcarri i Sadurní, Narcís Aran i Vidal, Miquel Elies i Güell, Jaume Comerma, Josep Codina i Clapés, Ramon Maria Riudor i Capella, Enric Figuerras i Ribas, Santiago Güell i Grau, Miquel Madorell i Rius, Eugeni Campllonch i Parés, Emili Sala Cortés, i Josep Puig i Cadafalch. L’enciclopèdia de ‘Barcelona’ ha estat gasiva pel que fa a recollir dades biogràfiques i/o artístiques d’aquest col•lectiu.

L’any 1932 el president Francesc Macià i Llussà (Vilanova i la Geltrú, 21 de setembre de 1859[1] - Barcelona, 25 de desembre del 1933) va inaugurar les escoles mixtes implantades per la Generalitat republicana arreu de Catalunya. Centelles tenia a l'any 1930 un cens de 2.715 persones.

Actualment des del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA es planteja tornar al sistema anterior a la II República, que consistia en que els fills de les famílies acomodades estudiaven, i els fills de les classes humils començàvem a treballar als sis anys.

Del Col•legi, conegut ara com Ildefons Cerdà i Sunyer, en memòria de l ’enginyer autor de l’eixample de Barcelona. (Centelles, 23 de desembre de 1815 – Caldas de Besaya, Cantàbria, 21 d'agost de 1876), ens diu la fitxa tècnica :




Conjunt plantejat en forma panòptica amb dos pavellons longitudinals en eixos paral•lels (un per nois i un per noies) units per una porxada en un extrem i al mig de la U resultant un edifici més sobresortit amb els serveis i una sala d'actes al primer. La coberta és de teula de ceràmica a dos vessants a cada cos. Destaquen com a elements arquitectònics totes les obertures originals, les cornises, els coronaments amb peces ceràmiques a sardinell, els porxos i els ràfecs.

Sou pregats de completar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario