jueves, 13 de junio de 2013

ERMITA DE LA MARE DE DEÚ DE SANTESMASSES A SEDÓ. TORREFETA i FLOREJACS. LA SEGARRA. CATALUNYA

Anàvem el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés pel extens terme 88,9 km² de Torrefeta i Florejacs a la comarca de la Segarra; la n ostra destinació era l’ermita de la Mare de Déu de Santesmasses, al poble de Sedó.

Del topònim, Santsesmasses trobava a : http://toponimiacatalunya.blogspot.com.es/2007/11/etimologia-dels-cognoms.html
Fa referència a Santa Marta i els seus dos fills, que van ser martiritzats a Roma i llençats en un estany. La devoció popular els dirà a tots plegats Santes Martes, i en la llengua catalana esdevindrà amb el pas del temps Santes Masses. Em sembla versemblant.

L'Ermita de Santes Masses es troba ubicada en un punt elevat de l’antic poble de Sedó ( desconec si té relació amb el Sedó que aixecava una Colònia al terme d’Esparreguera, sou pregats de confirmar-ho a l’email coneixercatalunya@gmail.com


L’ermita és una construcció de pedra que es troba arrebossada en la seva totalitat, a excepció dels angles de l'edifici que ens deixen entreveure grans carreus de pedra. La façana de ponent presenta una coberta a dos aigües, al centre de la qual s'aixeca un campanar d'espadanya amb un ull d'arc de mig punt. Dos grans contraforts, a l'extrem N.O. i gairebé al centre de la mateixa façana, flanquegen una porta dovellada d'arc de mig punt a la qual accedim gràcies a quatre esgraons. Una rosassa ovalada sota el campanar, dona llum a l'interior de l'ermita, mentre que a la vora d'aquesta es pot observar una gran arcada d'arc de mig punt que ha estat tapiada. La façana de llevant testimonia l'existència de dues finestres amb àmpit que han estat tapiades, igual que succeeix a la cara nord de l'edifici. L'àbsis és quadrangular i presenta una finestra amb àmpit mig tapiada, on encara es conserva la reixa de forja que la protegia.

L’edifici ha sofert molts actes vandàlics, deguts en part a la seva ubicació, i en part a la general descreença i àdhuc a la bel•ligerància antireligiosa generada per l’actuació nefanda de LA IGLESIA CATÓLICA REFORMADA DE ESPAÑA.

Això va comportar que per la seva seguretat la imatge de la Mare de Déu de Santes Masses , una talla de fusta policromada, romànica, sigui custodiada avui a l’església parroquial de Sedó.


Hom pensa que hi havia un edifici romànic que serà reformat i ampliat ‘ad pompam et ostentationem’ al segle XVIII.
Us deixo un enllaç hom trobareu més informació d’aquesta esglesiola i de la seva advocació : http://goigsdelignasi.jimdo.com/la-segarra/sed%C3%B3-torrefeta-i-florejacs/nostra-senyora-de-santes-masses/

Ens encanta la Segarra i malgrat que no ens convidaven a la darrera trobada de bloggers a la Segarra, perquè segons sembla no ‘donem el perfil’, continuarem enamorats fins al moll de l’os d’aquesta terra . El perfil de bloggers coneixedors de la Segarra si que el tenim, el que possiblement no donem- ni donarem mai - és el ‘perfil polític’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario