jueves, 6 de junio de 2013

EL DESCURAT PONT DE FERRO DE L’ESTACIO DE CENTELLES. OSONA

Em preguntava si l’autor d’aquesta estructura metàl•lica l’any 1909, havia estat l’enginyer José Playá Suñé, que lliurava l’ànima al senyor a l’edat de 63 anys , en el seu domicili de la Colonia Güell, a Santa Coloma de Cervelló, 30 setembre 1924. A la fitxa tècnica, s’obvia el segon cognom, tal i com és tradició, imposada des del Ministerio de Incultura i Odio Racial.


La descripció ens diu : passarel•la construïda l’any1909 per facilitar el pas a les fàbriques Estabanell i Batlle, amb els materials característics de la industrialització (pedra, el totxo i el ferro). La seva amplada aproximada és de 2 metres. Dos grans pilars de totxana marquen l'inici i la fi de dit pont. S'hi accedeix per uns grans graons de pedra que conformen dos arcs lleugerament corbats.




El ferrocarril va arribar a Centelles el 8 de juliol de 1875, com per arreu va portar ‘aires nous’ que es van traduir – aquí en menor mesura que a la Garriga i/o Cardedeu – en nous edificis que incorporaven alhora, l’estètica i els avenços tècnics del modernisme.



Actualment el pont i l’estacio mateixa presenten un lamentable estat d’abandó del que se’n feien ressò un grup de veïns : http://www.convergencia.cat/media/11279.pdf


Qui recorda hores d’ara que gràcies al tren alguns burgesos barcelonins van escollir la vila de Centelles per estiuejar ?


Felicitem als responsables per aquesta tant ‘perfecta’ desídia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario