martes, 28 de mayo de 2013

VILLA NARCISA A CARDEDEU

Enric Cortés ( sense cognom matern , seguint el pèssim costum documental del REINO DE ESPAÑA ), encarregava a l’arquitecte Ramon Puig i Gairalt (l'Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 1886 - Barcelona, 1937)si més no, que aixeques la tanca de la finca l’any 1917.

S’ha atribuït l’autoria del projecte de la casa a l’arquitecte Lluís Planas i Calvet (Barcelona, 1879 — Barcelona, 1954 ).



La descripció tècnica ens diu : Habitatge aïllat de tipologia ciutat-jardí format per planta baixa i pis. La coberta és composta, de la que sobresurten dos cossos en l'eix transversal amb una planta glofa que es destaca a la façana. A la façana principal destaca un imponent porxo semicircular que correspon a una terrassa amb balustrada al primer pis. El capcer és de perfil sinuós. Les finestres presenten una combinació d'estils: finestres geminades, romàniques i neoclàssiques. El conjunt és de caràcter historicista.

Recentment s’han dut a terme obres de restauració i la casa llueix com en el millors dies de la seva quasi centenària història.

El Miquel Comas Clusellas em feia sabedor del segon cognom de l’ Enric Cortés , Bartra, (+ 8-5-1944 a Barcelona ) confirmava que havia estat corredor de borsa.

Es casà amb Narcisa Basté Ferrer, (+ 16-09-1935), a la torre se la coneixerà amb el nom de Villa Narcisa.

La seva filla, Teresa Cortés Basté, es casa amb Joan Amat Vidal, nebot de Joan Amat Sormani, i hereu propietari de la veïna Torre Amat.

Segons Joan Amat, el projecte és de Bonaventura Bassegoda ( no indica qui en concret d’aquesta nissaga d’arquitectes; no hi ha cap obra a Cardedeu, en el Catàleg comú dels arquitectes Bassegoda , que manté i actualitza el Col•legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya ). El motiu per a no acabar les obres, va ser literalment ‘no poder suportar els constants canvis de criteri del seu client’. L’Enric Cortés Bartra, en aquesta hipòtesis quedaria com un ‘pobre’ric.

1 comentario:

  1. Hola. Felicitats pel blog. Sóc un enamorat d'aquesta casa.

    Referent a aquesta finca en particular , he pensat que et podrien interesar les següents webs on en fan referencia :

    http://www.archilovers.com/p61673/REFORMA-DE-UNA-VIVIENDA-CATALOGADA

    Enrique cortes era agent de bolsa , juntament amb el seu germà , August.
    http://hemeroteca-paginas.lavanguardia.com/LVE07/HEM/1923/11/04/LVG19231104-004.pdf

    Aqui hi ha la necrològica de quan va morir.
    http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1944/05/14/pagina-14/33119578/pdf.html?search=enrique%20cortes%20bartra

    És una llàstima pq aixó com de l'Amat hi ha molta informació , del Enrique cortes és difícil.

    Jordi

    ResponderEliminar