viernes, 10 de mayo de 2013

TEATRE METROPOL DE TARRAGONA

El dia 4 de maig de 2013, amb motiu del lliurament del ‘Premis Tinet’ visitàvem Tarragona; això ens permetia passejar per la Rambla Nova, curulla d’edificis emblemàtics, alguns dels quals vaig -amb més o menys encert - fotografiar. Avui ‘toca’ el Teatre Metropol que justament acollia l’acte cultural.

La ‘casa’ té una llarga història : l'any 1863 l'arquitecte Josep Fontserè i Mestre (Barcelona, 1829-1897) per encàrrec del Patronat Obrer aixeca un edifici, que tenia la seva entrada pel carrer Armanyà, 11, i que va la seu del Patronat.

L’any l 1908, l'entitat va decidir construir un teatre al jardí de la casa, situat a l'interior de l'illa, i va encarregar l'obra a Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 - Barcelona, 1 de maig del 1949) que aleshores començava la seva carrera com a arquitecte independent després d'haver col•laborat amb Gaudí. Jujol va fer un projecte molt imaginatiu, i segons sembla es va inspirar en les ones del mar i en la figura d'un vaixell batent-se contra elles.



La descripció tècnica explica : Edifici amb façana equilibrada amb tres balcons per planta. Al costat de la tribuna corresponent al pis principal s'ha de valorar l'obra de Jujol que correspon al teatre: sostres, llotja, escenari i coberta transitable amb baranes de ferro forjat i dipòsits.

Es tracta d'una obra de joventut amb clares influencies gaudinianes amb qui tot just havia col•laborat a la casa Batlló. Jujol configura la sala com «un vaixell que conduïa els espectadors cap al mar de la salvació». Limitat per un espai que no li donava llibertat arquitectònica, Jujol es concentra en els detalls decoratius que giren al voltant de la idea de la nau.

Durant la guerra civil, a l'edifici hi van caure dues bombes que el van deixar molt malmès. Posteriorment va patir diverses modificacions en ser transformat en cinema, perdent tota la seva essència de joia modernista.

L'any 1945 es van ampliar el cafè i els serveis, segons projecte de l'arquitecte Francesc Monravà i Soler.
A finals dels anys 80, el Metropol es va clausurar definitivament a causa de les deficients condicions de seguretat.

L'any 1991 l'Ajuntament de Tarragona va decidir adquirir l'edifici.

El 1995 va ser restaurat i reformat per Josep Antoni Llinàs i Carmona (Castelló de la Plana, País Valencià 1945). Arquitecte i professor universitari valencià. Aquesta obra fou guardonada amb el premi FAD d'Arquitectura 1996.
Segons ell mateix, "s'ha construït un nou teatre respectant la màgia original que Jujol va saber imprimir a l'estructura, però adaptant-la als temps actuals, en què la gent demana comoditats".

El Teatre Metropol va ser inaugurat el 10 de març de 1995, i actualment acull programacions estables de teatre, música i dansa durant bona part de l'any. El teatre te capacitat per a 525 espectadors.

A l’interior del teatre trobem el bust d’en Josep M. Jujol i Gibert , creat per Bruno Gallart Pardo (Tarragona, 6 de gener de 1941). Graduat en Arts Plàstiques (especialitat) talla de pedra i fusta.


Acabat el lliuraments de premis i el recital d’en Joan Reig & Refugi, ens van oferir un “pica-pica” al pati.

Tornàvem contents i satisfets del dia passat a Tarragona.

Rosa Ventura Cutrina

No hay comentarios:

Publicar un comentario