viernes, 24 de mayo de 2013

RECORD DE LA CAPELLA DE SANT PERE NOLASC AL TERME DE SANTA COLOMA DE QUERALT. CONCA DE BARBERÀ. ‘EL FORAT NEGRE’. CATALUNYA.

L’ Àngela Llop Farré, retratava a l’antic camí reial d'Igualada – Barcelona, en terme de Santa Coloma de Queralt, una gran masia de planta basilical, que es veu manifestament abandonada.



De la denominació – dubtosa, entre Briàs i Briançó - s’explica que té relació amb el nom d’un ‘mariscal’ de les tropes de Felip V – no em sabut trobar-ho, i ens sembla una dada essencial, que sou pregats de fer-nos arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com ) , que adquirí el mas i alguna altra casa dins el poble de Santa Coloma de Queralt.

Sabem de història d’aquest mas que l’any 1449 estava abandonat, probablement per la pesta del 1348.

La descripció tècnica , és dolorosament real ; gran masia en estat d’abandonament de planta baixa, dos pisos i un cos més elevat on hi ha les golfes. Aquest cos té un coronament ondulat, típicament barroc, a la façana posterior. A la principal, precedida per un pati tancat, hi ha un balcó emmarcat amb pedra, a la llinda del qual hi ha gravada la data de 1738.



La llinda de la capella és rectangular amb una inscripció llegible, en part, dedicada a Sant Pere Nolasc i l'any 1774.



Les fotografies de l’arxiu Gavin, datades l’11-II-1973, palesen clarament - més enllà de l’anècdota de l’antena de televisió - que tant el mas com la Capella de Sant Pere Nolasc, patien a la dècada del 70 dels segle XX , coincidint amb declivi del segon feixisme, els efectes de l’abandó.

No hay comentarios:

Publicar un comentario