martes, 14 de mayo de 2013

MAS PAGÈS DE LA PIETAT. PALAMÓS. L’EMPORDÀ JUSSÀ

Anàvem afegint imatges amb l’ajuda de la Maria de Sant Joan de Palamós, als meravellosos indrets d’aquesta racó del món, m’enviava en aquesta ocasió una imatge del mas Pagès, del que en trobàvem algunes dades històriques , gràcies al treball del Pere Trijueque i Fonalleras :

https://docs.google.com/file/d/0B5p3xx8ZytjiZmRiMmUxM2QtMTE4ZC00MDJmLWIxZmItNDJjNzI4OWIyMjY1/edit?hl=ca

Apareix com a mas Ferrer Benet en el capbreu del castell de Vila-romà de 1315

El trobem ja esmentat com mas Pagès, en el capbreu del Castell de Vila-romà de l’any 1531

Breument l’any 1566 s’anomenarà mas Font o font del Pi

Bonaventura Crosa l’any 1682 l’anomena mas “ Crosa de la Pietat, abans dit mas Font, i mas Pagès “.

Avui se’l torna a anomenar mas Pàges, en Marc i la Lut, actuals propietaris, al ensems que recuperar la casa, l’han convertit en una casa de turisme rural d’alta qualitat.

La descripció tècnica feta desprès de les reformes de l'any 1971 ,; intervenció en que es va repicat l'arrebossat per deixar la pedra vista, no es corresponen al 100% amb l’actual situació :



La façana està orientada a migdia. El portal d'entrada és d'arc de mig punt amb dovelles. Els marcs de les finestres i els angles són de carreus. Entre les dues finestres del primer pis hi ha un rellotge de sol. La coberta és a dues vessants de teula àrab. A la dreta un contrafort divideix la casa d'un altre cop, l'antiga pallissa, que té una gran arcada i una finestra a la part alta. Aquest espai està mancat de coberta i s'ha convertit en un pati interior.

La llinda de la finestra de la façana té gravada la data de 1665. Però la construcció que feia de paller és una mica anterior ja que trobem la xifra de "MDCL".

Deixem testimoni de la tasca exemplar del Gabriel Martin Roig , pel que fa a la recuperació de la memòria històrica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario