jueves, 30 de mayo de 2013

LA TORRE SIVILLA DE L'AVINGUDA DE NOSTRA SENYORA DEL PILAR DE CARDEDEU

La descripció ‘queda força amagada perquè no dóna directament a la carretera de Caldes’, em confirma que es tracta de la casa – força atrotinada – que retratava en la meva darrera visita a Cardedeu.

Demanaré l’ajuda del Miquel Comas Clusellas, per aclarir – si és possible – qui en va ser el promotor, i el mestre d’obres i/o arquitecte - , la descripció tècnica, malgrat la seva mínima expressió, no deixa lloc a cap dubte :



Casa de tipologia ciutat-jardí en un espai rectangular, cercat per una tanca feta d'obra molt baixa. La casa queda al mig i ocupa un espai quadrat. Consta de planta, pis i torre quadrada. La coberta és plana i la façana principal dóna al jardí. Té balcó corregut al primer pis i fris de rajola que separa el primer i el segon pis. Els motius decoratius són pocs, com els marcs de les obertures en rajoles blaves.

Sobraven tant fils per davant de la casa, per la tasca de ‘dessolar la terra’ – que és el que persegueix aquesta acció - , amb un ja n’hi ha prou. Postulem la ‘desconeguda casa del carrer de Nostra Senyora del Pilar’, al Premi ‘Destralers de Catalunya’.

El Miquel Comas Clusellas, em feia arribar informació de la que anomenava ‘ casa desconeguda’ :

La casa desconeguda de l'Avingudada del Pilar es coneix com Torre Sivilla, i ara mateix no tinc gaire informació. Ha estat un tema mediàtic a Cardedeu, doncs va haver d'aguantar una llarga "okupació", que ha acabat en judicis :

http://torresivilla.blogspot.com.es/

La denominació ‘Sivilla’ no és gaire comú, i coincideix amb una nissaga en la que sense ànim d’ exhaustivitat trobem :

Tomàs Sivilla i Gener (Calella, 18 d'octubre de 1817 - Girona, 8 de gener de 1906) com a bisbe de Girona, no prengué la defensa de la llengua catalana el 1902 quan es va imposar des de Madrid l'ensenyament del catecisme en castellà.

Antoni de Falguera i Sivilla (Barcelona, 1876-1947) arquitecte català que se situa entre el modernisme i el noucentisme.

Deixem una pregunta oberta; pot ser obra de l’Antoni i/o del Josep Falguera i Sivilla ?.

Sou pregats de dir-hi la vostra a l’email coneixercatalunya@gmail.com

CATALUNYA i CARDEDEU – recordeu-ho sempre – NOMÉS en té a nosaltres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario