martes, 21 de mayo de 2013

LA PRESÓ DE MATARÓ

Ens explicaven que darrerament , en relació a l’antic recinte carcerari, sembla haver-hi un ‘especial interès’ , lligat per alguns a la repressió que patim – i patirem – des dels GOBIERNOS DEL REINO DE ESPAÑA.

Sóc del parer d’aplicar allò ‘ de esperar y ver ‘ .

L'aspecte de la Presó vista per la façana és el d'un casal fortificat, a mig camí entre un palau i un castell si tenim en compte que la part baixa dels seus murs, que és de pedra, presenta una forma atalussada.



L'estructura en planta és d'un semicercle precedit per un rectangle.

La part que correspon a les formes rectes de la façana i els murs laterals és feta amb maó vist amb grans finestres de mig punt amb dovelles i amb carreus als angles de la façana.

En la part semicircular, però, les parets exteriors són de pedra irregular, alternant en alçada amb filades verticals i horitzontals de maons

L'estructura semicircular de la part posterior de la Presó és reflecteix al pati - que té la mateixa estructura - amb una galeria d'arcs de mig punt a la planta baixa i finestres de la mateixa tipologia al pis. L'aparell és també de maó vist. A la part exterior del semicercle hi ha les cel•les de planta trapezoïdal amb cobertes a doble vessant Elies Rogent i Amat (Barcelona 18 de juliol de 1821 – Barcelona 21 de febrer de 1897) té en compte les investigacions que en el seu moment s’havien dut a terme a Europa en matèria de centres penitenciaris i, en aquest sentit, hom pot justificar la construcció de la presó en un semicercle per al d'assolir la total visió de les cel•les des del mig del pati , l'objectiu del sistema "panòptic" - derivat del grec πανóπτης, ‘el qui ho veu tot’ - .

L’edifici de la presó de Mataró és de titularitat municipal i des de l’any 1996, en que va deixar de funcionar com a dipòsit de detinguts.

Us deixo un enllaç en el que trobareu una excel•lent informació sobre aquest recinte carcerari :

http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/9982/1/projecte%20pres%C3%B3%20Matar%C3%B3%20(lectura).pdf

De l’article ‘Cartes des de la presó de Mataró’ – del que us deixaré també un enllaç - , reprodueixo un trosset que sembla talment escrit avui dia 22 de maig de 2013, dia de Santa Rita :

“ ...al mateix temps et recomano que mentre governi l’actual règim no parlis, no et desesperis perquè no hi guanyaràs res, sinó tot al contrari, tingues paciència i resignació i espera a què arribi l’ocasió per poder fer justícia tal i com s’ha de fer i després ja passaran també pel judici de Déu pel qual jo ja hi hauré passat.”

No hay comentarios:

Publicar un comentario