martes, 14 de mayo de 2013

LA CASA DELS MASOVERS DE CAN BUXERES DE L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

Sabem poques dades de la biografià de l’ arquitecte , Antonio Serrallach Fernández-Periñán, al que se li atorgava la ‘Cruz de Caballero de la Real orden de Isabel la Católica’ l’any 1893 ( la Vanguardia 14.10.1893). No trobava cap noticia de la seva defunció que segons algunes dades es produïa l’any 1924. Sou pregats de fer-nos saber qualsevol dada d’interès a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L’any 1904 per encàrrec de Lluis Buxeres Abat, aixecava ‘ la casa dels masovers’ dins la finca de la seva propietat. En els dies foscos del genocidi contra Catalunya, la finca va ser requisada i just dos dies abans de l’entrada ‘oficial’ de les tropes franquistes a Barcelona, apareixia mort el masover. El fet no es va aclarir mai.

Recordava que documentàvem un cas similar a Mura, a les Valls del Montcau, a la comarca del Bages. Allà s’explica que l’assassinaren soldats franquistes per prendre-li la roba.

Aquest edifici s’ha mantingut bàsicament com va ser projectat.

http://lhospitaletdellobregat.files.wordpress.com/2010/12/cuaderno5masovernou.pdf



L’Ajuntament adquiria la finca l’any 1969, ‘desprès de pressionar al propietari per un preu molt favorable’ en expressió de Jesús Oliver-Bonjoch i Oliver, del seu excel•lent treball : CAN BUXERES A L’HOSPITALET, LA TRANSFORMACIÓ D’UNA MASIA EN UNA RESIDÈNCIA PATRÍCIA.

Sou pregats de dir-hi la vostra a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario