miércoles, 15 de mayo de 2013

ESGLÉSIA DE L’APÒSTOL SANT PAU A RIUSEC EN TERME DE SABADELL

El Tomàs Irigaray Lopez, i la Carmen Toledo Cañadas Església s’arribaven fins al avui ‘polígon comercial’ del RiuSec , per retratar l’església que sota l’advocació de l’Apòstol Sant Pau, es consagrava l’any 1054 l per mà dels bisbes Guifred de Narvona i Guislabert de Barcelona.



És un magnifica edifici d'una sola nau, rectangular, amb volta apuntada, de llum menor a la nau i semicircular a l'absis, i feta de canyís. L'absis està reforçat per fora amb bandes de pedra. A la façana hi ha una finestra geminada de capitell trapezoïdal, les altres finestres són de punt rodó. El campanar està acabat amb una punta piramidal i té a les seves parets unes escissions de tipus llombard. Està coronat per quatre finestres que mostren la influència de l'arc sarraí. A l'interior no hi ha restes especialment notables.

L'any 1134, aquest territori de Riu-Sec, junt amb el Castell de Barberà, fou cedit per Ramon Berenguer IV a l'Ordre dels Templers de Sant Joan de Jerusalem, donació que fou confirmada en un concili del 1143 convocat a Girona per les Corts i Sant Oleguer.

El 1471 passà a Sabadell per Reial Ordre.

L’any el 1868 passa a dependre de la parròquia de la Puríssima Concepció de Maria, que custodia la talla gòtica de la Mare de Déu de Riusec.

L’any 1874, n’assumeix la responsabilitat la Parroquial de Sant Fèlix.



En ocasió de documentar la masia de Can Font – ara restaurant – observava a la façana una imatge que identificava com la de l’Apòstol Pau, us deixo la pregunta de si aquella imatge i aquesta esglesiola poden tenir alguna relació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario