miércoles, 8 de mayo de 2013

ESCOLA DE LES TERESIANES DE TARRAGONA


El dia 4  de maig de 2013,   amb motiu del lliurament del ‘Premis Tinet’ visitàvem  Tarragona;   això ens permetia passejar per  la Rambla Nova, curulla d’edificis emblemàtics, alguns dels quals  vaig  -amb més o menys encert -  fotografiar.  Avui us  ensenyaré   l’Escola de les Teresianes.


De la seva història llegia : Les monges estaven des de mitjans de 1893 a la Casa Castellarnau,  actual Museu d’Història de la Ciutat, al  carrer Cavallers  ,  i a partir de 1921 es  van traslladar com a llogaters al número  6 del mateix carrer.
Paral·lelament  van comprar l’any  1919 a Maria Lluïsa Adell el solar situat  entre la rambla de Sant Joan i els carrers  d’Assalt i August, on es construiria el collegi actual.
L'any 1922,  la superiora de l'ordre, Trinitat Tomàs, va encarregar el projecte per a una escola de noies a l'arquitecte barceloní Bernardí Martorell i Puig (Barcelona, 1877 - 1937), considerat deixeble de Gaudí.
L'edifici es va aixecar sobre una zona rocosa i consta d'un cos paral·lel a la Rambla Nova, simètric, amb un cos central i dos laterals avançats, el del mig més baix, formant un pòrtic, i els laterals més alts, simulant torres. A l'interior hi destaquen el vestíbul i la capella.

Es va inspirar en l'edifici de les Teresianes del seu mestre a Barcelona (1888), amb domini de la verticalitat mitjançant arcs parabòlics com a metàfora mística; i com a material de baix cost, la fàbrica de maó vist amb totxos aplantillats.

La construcció es va frenar durant la II República i va ser afectada pels bombardejos que els feixistes van prodigar amb excés sobre Tarragona. 

La restauració, així com la construcció del segon mòdul van ser subvencionats el 1939 per la  "Dirección general de Regiones Devastadas y Reparaciones", i  va anar a càrrec dels arquitectes Josep Maria Pujol i de Barberà (Tarragona, 1871-1949), i del seu fill Antoni Pujol Sevil ( Tarragona (  1 d'abril del 1902 + 5 OCT 2001 ), i l'aparellador Francesc Vallhonrat i Cusidó.

El resultat d’aquests canvis,  va comportar , que el col·legi actual no es correspongui  al 100%  amb el projecte de Bernardí Martorell i Puig (Barcelona, 1877 - 1937).

Ens queden més coses per explicar de Tarragona, i per damunt de tot, el desig de tornar a visitar la Ciutat, tant aviat com ens sigui possible.

Rosa Ventura Cutrina  

No hay comentarios:

Publicar un comentario