jueves, 2 de mayo de 2013

EL PASSEIG DE MAR. PALAMÓS. L’EMPORDÀ JUSSÀ

La Maria de Sant Joan de Palamós, m’enviava unes magnifiques imatges d’aquest espai públic, que devem en bona part a l’empenta dels palamosins de començaments del segle XX.

Es conserva un document, amb data de 24 d'octubre de 1904, en el que una sèrie de veïns es comprometen a construir un passeig per dotar a la vila d'un lloc d'esbargiment. Les despeses es calculen en 8.500 pessetes , 51,08 € ( el canvi $ /pesseta era aleshores de 34,66 ) i correran a càrrec dels promotors. L'anomenen ja amb el nom de "Passeig de Mar".

En el Ple municipal del 7 de maig de 1929 s’aprova obrir concurs públic per al subministrament de materials de construcció per a una balustrada de pedra artificial i d’altres accessoris i ornaments per al passeig marítim de Palamós.



Així en el segon decenni del segle XX es fa un llarg passeig amb una magnífica balustrada al costat de mar, la primera notícia del sortidor data de 1930 i es correspon al final del projecte de millora del passeig del Mar. El mes de maig de 1930 la revista Marinada informa de la finalització d’aquestes obres i que en els dies de la Festa Major s’inaugurarà el brollador lluminós.

Després amb la inundació de 23 de novembre de 1933, a causa de les pluges tot aquest sector del passeig queda descalçat i molt malmenat.

Tot i que l’any 1935 hi ha un nou projecte d’urbanització del passeig que no se sap del cert si es va executar, el que sembla clar és que la fesomia del passeig tal i com es coneix ara, neix ens aquestes dates de 1929-1930; l'any 1936 com una conseqüència més del genocidi contra Catalunya quedà molt malmès i no es recupera parcialment fins als anys cinquanta del segle XX.

Als anys 60 es fa una remodelació poc afortunada que és l'existent.

L'any 1962 es convoca un concurs per la il•luminació de la zona. Procés de remodelació en 3 fases:

1989: 1er. tram. Sorra vermella, voreres per vianants i jardineres.

1990: 2on. tram.

1991: 3er. Tram. Millora de l'espai. Plantació de nous arbres, espai d'esbarjo per la mainada i gent gran (petanca, ...)

La descripció tècnica ens diu : davant de mar, paral•lel a la platja, hi ha l'ample passeig marítim. Un mur de contenció i una barana el separa de la sorra. La barana, amb jardineres, queda interrompuda pels miradors semicirculars de tres arcs de mig punt i les escales que menen a la platja. Dues fileres de plàtans donen ombra als vianants.



Del tot aconsellable arribar-se fins a Palamós i passejar-s’hi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario