miércoles, 8 de mayo de 2013

EDIFICI DELS ‘SALISTES’ A OLESA DE MONTSERRAT.

Mentre cercava el lloc menys dolent – no n’hi ha cap de bo – per retratar la façana dels ‘Salistes’, se’m feia evident que malgrat ningú o quasi ningú recorda a l’Alfons Sala i Argemí ( Terrassa, Vallès Occidental, 1863 — Barcelona, 1945 ) nomenat comte d’Ègara l’any 1926; la seva figura va configurar dos blocs antagònics, i que els descendents del seus ‘partidaris’ encara n’arrosseguen les conseqüències.



Llegia que l’edifici que aixecava Josep Ros i Ros (Martorell 1885 + Martorell 19 de març de 1951) - el projecte arquitectònic és datat al 7 de Febrer de 1923 - estava destinat a sala d'espectacles, amb un cafè que es troba situat a l'entrada del vestíbul. Com element arquitectònic rellevant tant sols destaca la façana monumental de l'entrada, de caràcter historicista. Està formada per elements clàssics realitzats en estuc: s'estructura en tres portals acabats en arcs escarsers, i consta de diferents columnes geminades, d'ordre jònic,sobre basaments i, a la part superior, un fris, una cornisa amb dentellons i un frontó central.

L'interior del cafè ha volgut recrear l'ambientació característica de principis de segle XX.

La façana amaga la nau del teatre, un cos de planta rectangular situat a la part posterior, que té un interès arquitectònic molt limitat. Llegia que en l'actualitat està tancat i fora d'ús.

A l’email coneixercatalunya@gmail.com esperem amb ànsia les vostres aportacions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario