lunes, 20 de mayo de 2013

COL•LEGI SANT ANTONI DE PÀDUA, SALESIANS DE MATARÓ.

Emili Cabanyes i Rabassa ( Mataró, 1850 — Mataró, 1917 ), aixecava l’any 1905, l’edifici del col•legi Sant Antoni de Pàdua, atenen l’encàrrec dels Salesians de Mataró. El cens de la capital Del Maresme no assolia encara les 20.000 ànimes.



L’edifici seria un internat per a batxillers, per poder atendre la gran demanda d’admissions que tenien els salesians a Barcelona d’aquest ensenyament, i alhora exercirà com preseminari , en el sentit de desvetllar ‘vocacions’.

Aquesta situació, forçada en bona mesura per l’èxit d’aquesta Comunitat implantada recentment al REINO DE ESPAÑA, es mantindrà durant el primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ).



En el genocidi contra Catalunya de 1936-1939, l’edifici serà la Clínica Quirúrgica número 7 de l'Exèrcit Popular.

El segon feixisme ( Dictadura de Franco ), convertirà l’emigració econòmica, en eina adreçada a eliminar la llengua i la cultura catalanes :

En el cens de 1940 malgrat els excessos repressius del feixisme trobem una població de 29.920 persones.

L’any 1945 s’obria un Oratori Festiu, un esplai obert al jovent de Cerdanyola, un barri que acollia a diferents onades immigratòries del sud d’Espanya.

Que augmentaran l’any 1950 fins a 31.642 persones

A poc a poc el regim d’internat, va desapareixent, i creix un col•legi obert, de facto, al barri de Cerdanyola, i al de la Llàntia.

L’any 1981, desprès de la mort ‘ oficial’ del Dictador s’assolia la xifra de 96.467 veïns a Mataró.
La ‘Democraciola’ tancava l’exercici de 2012 amb 124.084 habitants.

No em sorprenia doncs, comprovar com l’escola i la Ciutat, pateixen el fenomen de l’anticatalanisme més radical.

Deixar constància per a la història que en les darreres eleccions Generals , el PP es presentava amb una oferta clara :

1. Ensorrar a la ciutadania en la misèria
2. Estendre la incultura
3. Fomentar l’odi racial

Cal felicitar-los, mai tant pocs, havien fet tant de mal, en un espai tant breu de temps.

Ningú donava un cèntim pel Mariano que pot presumir hores d’ara d’haver aconseguit el màxim nombre de mort civils – fora d’un període de guerra oberta - superant al mític Fraga, de ‘ la calle es mía ‘.

Avui dilluns, festiu a Barcelona, els servidors culturals no estan actius; sovint faig servir l’expressió ‘ Generalitat de Barcelona’ , perquè també a Catalunya es va acabar imposant el model cefalòpodic, del que ens queixem – i amb raó – en relació al REINO DE ESPAÑA.



La imatge de la Mare de Déu de la Mercè, que presideix l’edifici des de l’alçada, portarà fins a l’Altíssim la nostra pregaria ; Senyor, allibera el teu poble !!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario