viernes, 10 de mayo de 2013

CAL FÈLIX. SALLENT. BAGES

M’aturava per retratar aquesta casa que manifestament no viu els seus millors moments.

la formula Cal [ casa d’el ] , s’utilitza quan ens referim al lloc on viu algú conegut i àdhuc apreciat.



A la fitxa tècnica s’explica que l’aixecava la família Iglésies – sense cap altra dada- propietària d'una fàbrica tèxtil desapareguda: la Xiberia – un dels socis propietaris era José Balet Bellver que va morir sense descendència - , i una fàbrica de guix. Actualment no realitzen cap activitat industria



http://www.pueblos-espana.org/cataluna/barcelona/sallent/380275/

La descripció ens diu : Casa de planta baixa, un pis i golfes amplies per guardar-hi material. Hi ha tres portes d'accés a la casa; la del centre per pujar dalt al pis i les laterals són magatzem-garaig.

En el primer pis hi ha un balcó amb tres portes, cobertes amb una mena de frontó clàssic i emmarcades amb pilastres corínties. Les golfes són molt altes i servien per magatzem.

Presenten sis finestres cobertes amb un arc de mig punt.



A sobre de les dues centrals hi ha un relleu amb al•legories de caràcter industrial que malgrat la pèssima situació actual, ens recorda l'esperit emprenedor de Catalunya, i de la persona que era aleshores propietari de la casa.
Agraïm el detall dels fils que enlletgeixen l’edifici, la seva visió em fa recordar – de vegades a la Catalunya interior me’n oblido – que vivim en la darrera colònia del REINO DE ESPAÑA, dins dels límits europeus.

Sou pregats d’ampliar aquesta minsa informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , molt especialment en tant que s’esmenta de forma marginal al promotor, i es fa omissió – conscient i voluntària – de la identitat del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte, les dades d’ambdós.

Recordeu sempre que CATALUNYA i SALLENT, NOMÉS en té a nosaltres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario