martes, 23 de abril de 2013

PALAU DELS MARQUESOS DE MARIANAO A SANT BOI DE LLOBREGAT

Quan llegia la descripció tècnica – no em sorprenia - l’afegitó que sota el rètol noticies històriques diu :

No hi ha dades històriques, aquesta finca era propietat del Marquès de Marianao, que si va fer construir el Palau, el Parc i la Miranda. A partir de 1944 va començar a edificar-se la urbanització residencial i posteriorment el Palau va passar a ser propietat municipal i allotja els Jutjats.

Deduïa que :
1. aquesta finca era propietat de Salvador Samá y Torrents, II marqués de Marianao y de Villanueva y Geltrú (Barcelona, 1861 - 1933).

2. Josep Fontserè i Mestre (Barcelona, 1829 - 1897), va aixecar per encàrrec seu el Parc Samà a Cambrils l’any 1882.

No trobava dades per NEGAR que fos l’autor , també , d’aixecar a Sant Boi de Llobregat, el Palau, el Parc i la Miranda.

Ben al contrari tant a :

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3872
http://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-5299-cat-parc_de_marianao_i_palau_dels_comtes_de_marianao.htm

Es confirmen aquestes dades, i per sorpresa meva els marquesos es transformen en comtes, agrairé la vostra informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Sembla que va ser aquí on es va gestar el cop d'estat del general Miguel Primo de Rivera (Jerez de la Frontera, Cadis, 8 de gener de 1870 - París, 16 de març de 1930), en aquella època Capità General de Barcelona.

Desprès del genocidi contra Catalunya, la finca es va urbanitzar amb xalets a partir de l'any 1944.

Llegia – estupefacte - que al Palau de Marianao hi ha actualment la Comissaria de la Policia Nacional



De la descripció tècnica, que il•lustrava amb la mateixa imatge que hi ha a la wikipedia – amb una mica de llum – reprodueixo : Palau que té tots els elements del "revival" neomedieval. Construït amb maó arrebossat, la planta baixa està estucada imitant carreus, amb les obertures i les cantonades i sòcol de pedra artificial. El balcó del primer pis, tant en el de la porta de l'oratori com el de l'edifici principal, està treballat a la part de sota d'idèntica manera que els ràfecs amb embigat de fusta dels nostres palauets del segle XV i XVI, reforça la sensació de castell amb la filera de finestres de mig punt del pis superior, així com el blasó i les finestres d'estil gòtic de la torre d'homenatge. Tot el conjunt està coronat amb merlets. Cal destacar també el joc de franges reforçant l'horitzontalitat general de l'edifici.

M’expliquen que Sant Boi de Llobregat disposa d’un Catàleg de Patrimoni Històric, que no està accessible – encara - des de Internet.

No hay comentarios:

Publicar un comentario