martes, 16 de abril de 2013

ESGLÉSIA DE SANT GENÍS DE MASSADELLA. NAVÀS


Ens arribàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz , i l’Antonio Mora Vergés, fins al Mas de Sant Genis, on malgrat fer sonar la botzina del vehicle no acudia cap persona a la nostra crida, per prudència donàvem per acabada la nostra recerca de l’església de Sant Genís de Massadella , que s’esmenta l’any  1187 a l’acte de consagració de Sant Miquel de Viver com a Sancti Genissi i dóna a entendre que ja existia l’església. Com a possessió senyorial, però, no es documenta fins a mitjan segle XIV.

L'església de Sant Genís , antiga església del Municipi de Navàs,  és una construcció romànica del segle XIIè , força modificada. A migdia si veu encara la primitiva porta de la qual solsamènt en resta l'arquivolta, doncs ha estat tapiada. Aquesta arquivolta es ornada amb abans, l'un senzill i l'altre refet al segle XVIII. L'església d'una sola nau té la façana que mira a ponent i sobre l'actual porta s'obra un òcul molt restaurat.

Era sufragània de l'església veïna de Santa Creu del Mujalt. En el fogatjament de 1365-70 s'indica que les "Parròquies de sancta Creu dez mujal e de Sent Genís de Malassadella" sumen 13 focs "de ciutadans". Aquesta església consta en un privilegi del 8 de març de l'any 1363 datat a Montsó.

Us deixo un enllaç als Amics de ‘Romànic a l’objectiu’ on podreu veure  l’esglesiola :

No hay comentarios:

Publicar un comentario