miércoles, 24 de abril de 2013

Des de ‘la terra de les fantasies’ ( heràldiques
M’explicaven a Lliça de Vall que els de Parets, donen llustre al seu topònim, i s’oposaven aferrissadament a que la línia fèrria transcorregués pel seu terme,  això hauria permès  accedir en tren des de Barcelona a Lliça – aleshores d’Avall -, Lliça d’Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana, l’Ametlla i finalment a la Garriga.

L’any 1875 arriba el tren a la Garriga – pensem que també en aquella data ho feia a Parets del Vallès – aquí podreu veure  qui era aleshores l’ Alcalde:
 la tesis sembla versemblant perquè s’adverteix un augment del cens :
1857       900
1877     1094
1887      1198

En el primer feixisme ( la Dictadura de Primo de Rivera )  l’any 1930 s’arriba als 1957

El segon feixisme ( La Dictadura de Francisco Franco ) l’any 1970 arribarà als 5626

La ‘Democraciola’ – gestionada pels hereus de franquisme – aconseguia tancar l’any 2012 amb 18.492 habitants.

Perquè no em sorprèn en comprovar que l'escut oficial de Parets del Vallès té el següent blasonament ? :Escut caironat quarterat: al primer i al quart, de sinople, un cavall sallent d'argent; i al segon i al tercer, d'or, quatre pals de gules. Per timbre, una corona mural de poble. Va ser aprovat el 7 de juliol de 2008 i publicat al DOGC el 21 de juliol del mateix any amb el número 5177.

Menys encara l’explicació d’aquest ‘fonaments heràldics’ :  

A l'escut tradicional del poble, els quatre pals recorden que Parets era un lloc de domini reial, mentre que el cavall és un senyal que havia figurat a l'estendard d'una societat recreativa local, que fou agafada com a emblema de l'Ajuntament a la dècada del 1920 ja que no tenia cap altre escut ni símbol propi.

El disseny,  és de la factoria de Walt Disney ?.  Pregunto. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario