lunes, 4 de marzo de 2013

L’ESCORXADOR DE SANT FELIU DE LLOBREGAT. CATALUNYA

Aquest equipament que simbolitzava el progrés en les primeres dècades del segle XX, ha tingut una sort variable en les terres catalanes :

Centre universitari a Manresa.

Biblioteca en diferents poblacions de Catalunya.
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2013/02/lescorxador-de-montblanc-conca-de.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2013/02/els-escorxadors-de-josep-domenech-i.html

Local de la Brigada Municipal també en diferents indrets.
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=549

Tanatori a Navarcles.

Piscina coberta a Sant Feliu de Llobregat.

Servei Cultural a la Seu d’Urgell.

I dissortadament lloc de mals endreços a Montmeló, i desaparició ‘pura i dura’ en un nombre important de pobles, viles i ciutats, al caliu de la ‘febre del totxo’ que ha portat el pais a la misèria .

A Sant Feliu de Llobregat, el marquès de Castellbell, Joaquín de Cárcer y de Amat, cedia uns terrenys l’any 1924, en els que sota la direcció tècnica de Gabriel Borrell i Cardona (Sabadell 1862 - Barcelona 1944). No trobava cap dada de l’enginyer, tècnic d’excepcional importància en aquesta mena d’instal•lacions. Sou pregats de fer-nos saber qui va ser a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La descripció tècnica ens diu : L'edifici de l'antic escorxador presenta una estructura simple i molt regular. Es tracta d'una nau allargada, de planta és rectangular i teulada a doble vessant. Els murs són de maó arrebossat i pintat per fora, vist per dins. La nau presenta en els seus costats curts dues finestres d'arc rebaixat i una senzilla porta rectangular. A l'espai que dibuixen les dues aigües de la teulada s'hi ubica una petita i senzilla rosassa que contribueix a la il•luminació de l'interior. Al costat llarg de la nau hi ha una porta central que ocupa tota l'alçada de l'edifici envoltada per conjunts de tres finestres, també d'arc rebaixat. Una senzilla cornisa emmarca el cos de la nau i el separa visualment de l'espai definit per la teulada.

De l'interior, en destaca l'estructura vista de l'embigat de fusta i la conservació dels carrils per on feien desplaçar els animals morts.



La imatge és la de la fitxa tècnica, sou pregats de fer-nos arribar fotografies a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L'any 1979, per acord municipal es va decidir tancar l'escorxador i, després de diverses obres de remodelació, l'any 1982 es va reconvertir en espai polivalent i piscina pública.

El conjunt està avui dia adaptat com a zona de serveis de la piscina municipal descoberta (sala polivalent i bar), motiu pel qual se li ha annexat un espai de nova construcció per ubicar vestidors i lavabos.

El mateix any de l'obertura del nou complex, el 1982, Ernest Compta, Claudi Arañó i Pere Mora van rebre el premi FAD d'Arquitectura per l'harmonia creada entre l'edifici de l'escorxador, que mantenia la seva estructura original, i els nous vestidors , la piscina.

L’espai acull alhora la piscina d'estiu, un bar , i la seu de la Creu Roja de Sant Feliu de Llobregat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario