jueves, 21 de marzo de 2013

CAN GALLART DEL FIGARÓ-MONTMANY

Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877- la Garriga, 15 de setembre de 1937), ens va deixar una gran obra arquitectònica; el ‘desenvolupament ‘ entès a la manera a la ‘manera espanyola ‘ de fer molts diners en el espai més breu de temps, se’n ha endut una bona part , no cal dir, que felicitem als propietaris, als responsables politics, i a la societat en general, per la seva estultícia i curtesa de mires. El País que tenim, ens l’hem guanyat a pols !

Està documentat que l’any 1908 , l’arquitecte s’encarregava de la reforma de Can Gallart - ens agradarà tenir noticia de les dades , nom i dos cognoms del Promotor - ; la casa està al C/ Mossèn Cinto Verdaguer, curiosament en algun lloc s’indica en el número 5 , i en altres el 77.

La descripció tècnica ens diu que es tracta d'un edifici aïllat, que s'ha subdividit en diversos habitatges, al voltant té un petit jardí , i diverses terrasses.

Utilitza el desnivell del terreny i presenta diferents alçades al davant i al darrera. La façana del carrer consta de planta baixa i golfa mentre que la façana del darrera té 3 pisos.

Té planta complexa amb cossos rectangulars que sobresurten i teulada composta. De la façana sobresurt una petita torre amb coberta a dues vessants.

Té forjats tant a portes i finestres amb elements sinuosos de caire geomètric i floral. La casa està pintada de blanc i té decoració de ceràmica amb alternances de blanc i blau, formant franges horitzontals.

La teulada segueix la mateixa decoració. La construcció es realitza amb murs de maó pintat, coberta rajola vidriada.
A la façana de migdia es conserva el medalló de ceràmica amb l'escena de la mare de Déu i el Nen i a sota en un rectangle de rajola blava les lletres AVE MARIA. Per molta gent la casa és coneguda amb el nom popular de l'Ave Maria.



Podeu veure’n una imatge a : http://turismovallesoriental.wordpress.com/5a-parada-figaro-montmany/

Hi ha més obres ‘reconegudes’ del Manuel Joaquim Raspall i Mayol, de les que també n’ anirem explicant alguna cosa, en els temps venidors :

1910 Ajuntament d'el Figaró; Crta. de Ribes 42-44
1910 Casa Espelta; C/ Mossen Cinto Verdaguer
1911 Can Xicola; Plaça Major, 1
1915 Vil•la Rosita i Vil•la Pepita; C/ Font d'en Llanes 1-3
1915 torre Filella; C/ Font d'en Llanes
1921 Hotel Congost; Crta. de Ribes, 29

Sou pregats d’ajudar-nos en aquesta tasca de recuperar, i fer ‘visible’ el nostre Patrimoni Històric i/o Artistic a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario