lunes, 4 de marzo de 2013

CAL PEP DE LES OQUES, o CAN CALDERS, o CASA DE JOSEP MALLOL ALBAREDA A SANT FELIU DE LLOBREGAT. CATALUNYA

Anava de sorpresa en sorpresa, a Sant Feliu de Llobregat, no està permès fer fotografies dins del Cementiri. Estem a l’espera de rebre les explicacions – que n’ha de tenir alguna- que portaven a establir aquesta prohibició, que singularitza a Sant Feliu de Llobregat.





Si però modificar i/o alterar el Patrimoni Històric com en el cas de la casa de numero 79 de la Rambla de la Marquesa de Castellbell, de la que sota el nom ‘Cal Pep de les Oques’ trobava :

Casa de planta quadrada, construïda en desnivell. Té un primer pis amb balconera sobre mènsules, i esgrafiats que decoren finestres i portes. Presenta una torre de base quadrada amb finestres biforades esglaonades a la part lateral, que divideix per una banda els dos cossos de la construcció que, a la part posterior, presenta una terrassa sobre un porxo amb el sostre esgrafiat. El sostre és de teules vidrades, el de la torre és a quatre vessants.

Com ‘ Can Calders’ s’amplia un xic més la informació tècnica, que insisteix però en : ‘la porxada suporta una balconada amb barana de ferro forjat que s'estén també a les façanes laterals de l'habitatge, on se suporta en mènsules esglaonades’, que no sabia veure per enlloc i que em feia dubtar respecte de la correcta identificació de la casa.

Habitatge unifamiliar obert als quatre vents de mitjanes dimensions i planta quadrangular. Consta de planta baixa, pis, golfes i una torre adossada. La coberta a doble vessant amb un ràfec molt pronunciat que dota de singularitat l'edifici. L'interior del ràfec està decorat amb rajoles de terracota posades en escata. A la planta baixa, del costat de la façana principal hi ha una porxada asimètrica formada per arcs deprimits amb pilars de secció quadrada que tenen un petit capitell fet amb ceràmica vidriada de color blau amb un motiu floral. La porxada està dotada de tres obertures rectangulars molt allargades, dues d'elles portes. Al pis superior la part de la porxada suporta una balconada amb barana de ferro forjat que s'estén també a les façanes laterals de l'habitatge, on se suporta en mènsules esglaonades. Diverses portes permeten l'accés. Per sobre de la balconada, de la part de la façana principal, pot observar-se una finestra amb una mica de cresta a la part superior, flanquejada per rebaixos que donen continuïtat la seva forma.

Al llarg de la façana i també al sostre del porxo, trobem motius esgrafiats que reprodueixen sanefes naturalistes. Com a element decoratiu, també s'observa la ceràmica vidriada que, a mode de capitell, guarneix les columnes exteriors de l'edifici. A una de les façanes laterals es pot observar el cos sencer de la torre, de planta quadrada i coberta a quatre aigües. A la seva façana s'observen dos conjunts superposats de tres finestres en arc apuntat situades de forma esglaonada.

No s’esmenta el mestre d’obres i/o arquitecte, i si el constructor Llorenç Molins, que encarregava el projecte de la seva casa particular a l’arquitecte sabadellenc, Gabriel Borrell i Cardona ( Sabadell 1862- Barcelona 1944).

Ens agradarà saber la ‘petita història’ de cada una de les denominacions de la casa, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L’edifici serà la nova seu del Serveis Socials de la Zona Nord.

No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada