martes, 22 de enero de 2013

LA ‘MISTERIOSA ‘CASA DEL SECRETARI DE LA COLÒNIA GÜELL

Acabava la ‘Trinitat’ i se’m tornaven a plantejar ‘misteris’ insolubles amb la dita casa del Secretari.


Llegia estupefacte : Habitatge del Secretari de l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló

I havia d’agafar-me a la cadira al trobar : Arquitecte: Desconegut
Data de construcció: Desconeguda

Aquest edifici té algunes característiques que el fan diferent a la resta. La construcció és totalment en totxo arrebossat, imitant carreus de pedra que formen encoixinat. Les finestres s'han construït en forma d'arc de mig punt recolzat en columnes. Destaca la balconada, per la seva estructura, per la decoració i la presència d'un rat-penat de ferro sobre la porta. La decoració exterior alterna dos motius: un escut amb quatre barres i un altre amb una creu, disposats tots dos horitzontalment a la balconada i a la cornisa.

http://www.santacolomadecervello.cat/municipi/colonia_guell/edificis_secretari.htm

JUTJAT : Edifici de dues plantes, a la cantonada dels carrers Aranyó i Claudi Güell, amb cantonada en xamfrà, on té l'entrada principal. L'edifici és simètric i de proporcions externes, amb tres finestres idèntiques a cadascuna de les façanes al primer pis, i tres finestres al carrer C. Güell i dues finestres, i una porta al carrer Aranyó. La porta però, no trenca la simetria del primer pis, car conserva la mateixa alçada i respecta l'arc de mig punt i les dues columnetes flanquejant l'entrada. Al capdamunt, i sobre cadascuna de les finestres del pis superior, hi ha tres ulls de bou cecs. El xamfrà constitueix l'entrada principal, amb una porta amb arc de mig punt, com la resta d'obertures, i com ella amb una petita columna a cada costat. La planta noble, obre un balcó de maó amb estucs, cobert a manera de galeria d'arquets amb columnetes amb un clar aire neomedieval. Tot l'edifici està estucat imitant carreus i coronat per una ampla franja amb els emblemes de la Diputació, a l'igual que el balcó.
http://patmapa.gencat.cat/web/guest/patrimoni/arquitectura?articleId=HTTP://GAUDI_ELEMENTARQUITECTONIC_18949

Casa del Secretari, habitatge de l’administrador de la colònia Güell, que presenta unes característiques constructives diferencials respecte a altres edificis. Aquest és fet de totxo arrebossat tot imitant els carreus de pedra. Destaca l’entrada a la casa fent xamfrà damunt de la qual s’obre una balconada o tribuna oberta decorada a la part baixa per escuts de Catalunya que flanquegen un escut amb la creu de sant Jordi, elements que es repeteixen a la cornisa. Les finestres són d’arc rodó recolzat sobre columnes.
http://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-2368-cat-la_colonia_guell._els_habitatges.htm

En aquesta casa hi vivia el secretari o administrador de la Colònia Güell.
L'edifici presenta unes característiques ben singulars que el diferencien sensiblement de qualsevol altra construcció. Està feta de totxo arrebossat tot imitant carreus de pedra.

De la façana destaca la part frontal on hi ha la porta i la balconada. Aquesta decorada amb la figura d'un rat-penat de ferro.

Les finestres tenen forma d'arc de mig punt recolzat sobre columnes. En la decoració exterior també hi destaquen dues tipologies d'escuts que es repeteixen al balcó i a la cornisa: un amb les quatre barres i l'altre amb la creu de Sant Jordi.
http://www.xtec.cat/serveis/crp/a8903084/colonia/secretari01.htm

Edifici de característiques diferents a la resta. Està fet de totxo arrebossat imitant carreus de pedra, amb les obertures i el balcó inspirats en el romànic. Destaquen els escuts del balcó, símbol de catalanitat.
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=342

Compto amb vosaltres per esbrinar, si més no, l’autoria tècnica de l’edifici.
Sou pregats d’enviar-me la vostra aportació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario