sábado, 5 de enero de 2013

LA METAMORFOSIS DE L’ESGLÉSIA DEL CONVENT DE SANT FRANCESC D’ASSIS DE SANTPEDOR AL BAGES

Amb l’ajuda inestimable del Fons Salvany, recordava la peripècia vital del Convent que a partir de 1835 , va viure un procés de deteriorament exponencial , que acabaria amb la seva demolició l’any 2000.

l'Església va romandre dempeus, però en un estat totalment ruïnós, desprès de ser destinada a tota mena d’usos públics i privats.



L’edifici actualment és un Auditori, obra de l’arquitecte David Cierra i Núñez, que ha estat guardonat amb un dels Premis Catalunya Construcció 2012, a la intervenció d'edificis ja existents.

El projecte del David Cierra i Núñez tenia com a objectiu convertir l'església a un auditori i un centre cultural multifuncional, s’ha aconseguit consolidar l’edifici , sense eliminar però, els senyals del procés de deteriorament i col • lapse que ha patit al llarg dels anys.



El projecte manté les dimensions de l'espai interior de l'església i, a més, les entrades inusuals de llum natural produïdes pels ensorraments parcials del sostre. En lloc de reconstruir l'església, la intervenció ha consolidat la tela vella distingint clarament els elements incorporats de nou des dels originals. La renovació realitzada permet llegir ferides històriques , i mantenir alhora l’espai com un dels valors més importants, sense renunciar al ensems a la utilització d'un llenguatge contemporani , a partir dels nous elements introduïts en la intervenció.

Els nous volums programàtics inserits (com accessos verticals i equips tècnics) s'han localitzat parcialment fora de l'església per tal de preservar la unitat de l'espai interior de la nau. A més, les noves escales i rampes , han donat lloc a una ruta insòlita que permet circular a través de l'edifici amb unes vistes increïbles i diverses.

La intervenció preserva el patrimoni històric de l'edifici i alhora afegeix nous valors que destaquen i singularitzen l'antiga església d'una manera contemporània.

Una fase posterior del projecte – sense data d’execució - contempla la col • locació d'un arxiu històric en els pisos superiors del costat sud de l'església.
http://davidcloses.wordpress.com/2012/05/18/convent-de-sant-francesc-2/


L'Església del Convent de Sant Francesc és un element històric important del municipi de Santpedor, que ha experimentat un procés de rehabilitació i de remodelació molt intens, però que ha donat a l'antic edifici una nova fisonomia, tot i conservant els trets típics de l'arquitectura originària del segle XVIII i incorporant nous elements contemporanis. Aquestes profundes transformacions ens permeten d'una banda preservar la memòria històrica del pas dels franciscans per Santpedor, posant en valor l'espai físic i els materials constructius de l'antiga església, i de l'altra deixar-hi una petjada contemporània que ens obre la porta a nous usos d'aquest espai.
http://auditorisantfrancesc.blogspot.com.es/

No hay comentarios:

Publicar un comentario