viernes, 25 de enero de 2013

LA CASA DE L’OBLIDAT DR. KLEIN, ARA CASA MORGADES DE CARDEDEU

És un lloc comú que TOT ESTÀ a internet, no trobava cap dada d’aquest Dr. Klein ‘, que va portar l'aigua potable al poble ‘, ho demanava a la Biblioteca Marc de Vilalba, i rebia la següent resposta :

El seu nom i cognoms era Rossend Klein de Noriega, pot trobar més informació en un article escrit per Pere Comas i Duran a la revista de la festa major de Cardedeu: http://sinera.diba.cat/record=b1360759~S131*cat

Títol : Ara fa cent anys fou concedit al Sr. Rosend Klein el subministrament de l'aigua vivan / [Pere Comas i Duran]

Potser també podria trobar més informació a l'arxiu municipal o del Museu de Cardedeu.


Posava el nom – en llengua castellana ( recordeu sempre que som una nació esclava ) a la barra del google i sortia :

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1900/05/12/pagina-3/33404044/pdf.html

CARDEDEU Nos escriben de esta villa que anteayer se unió en matrimonio en aquella parroquial iglesia el ilustrado joven don Tomás Aregall Cuadras, con la bella señorita doña Amparo Pujals Aragay, natural de Arbucias.

Fueron testigos del acto los distinguidos señores don Rosendo Klein de Noriega, doctor en Medicina, y don Luis Janer Blanco, abogado, personas muy conocidas en Barcelona, y bendijo la unión el Rdo. Cara párroco don Vicente Costa, quien dirigió á los contrayentes una sentida plática.

Los concurrentes al acto fueron obsequiados después con una espléndida comida, finalizada la cual salieron los novios para Barcelona


El text de la Vanguardia explicava – almenys per a mi – l’absència d’informació, Rosendo Klein de Noriega, era ‘persona muy conocida en Barcelona’.

Això ho trobava confirmat en el següent document :

http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/12955/4/b11167737_0004.pdf

Un distinguido alumno interno, que ha sido de nuestra escuela, el Dr.Don Rosendo Klein y Noriega, con el nombre de pastillas de Nielk, fabrica unas con clorato potásico comprimidas que aventajan notablemente á las de Dethan usadas hasta ahora, como hemos tenido ocasión de observar varias veces en nuestra práctica. (N. delA.)

Sou pregats d’ampliar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La informació tècnica de la casa la situa cronològicament en el període (1918-1926), correspon per tant a la segona etapa d'en Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877[1] - la Garriga, 15 de setembre de 1937)

Sabem altrament que en data 12-1-1930 al Dr. Klein, ‘que va portar l'aigua potable al Poble’, se li dóna el seu nom al carrer després de mort.

Llegíem la data 1931, en aquest edifici d'habitatges entre mitgeres, de planta baixa i dos pisos, conegut ara per efectes de la reforma duta a terme en aquella data, com Casa Morgades.


La descripció tècnica ens diu : Façana de composició simètrica en la qual juga amb diferents tipus de solució d'obertures, amb finestres de llinda plana i altres de forma cònica truncada. Els materials emprats són maó, pedra i arrebossat. Els elements decoratius, llindars, sanefes i ferros són representatius de la segona etapa de Raspall, amb una gran supervivència d'elements modernistes i la progressiva eliminació del decorativisme exuberant de la primera etapa, cercant formes més geomètriques. En aquesta ocasió és palesa una evolució en les reixes de les finestres balconeres, en la intenció geomètrica del conjunt de la façana.

El Josep Revetllat, em feia arribar un email en el que em deia ;

Tal com demaneu al vostre blog, m'atreveixo a mostrar-vos la informació que he recollit sobre Rosendo Klein Noriega.

Es tracta d'unes notes manuscrites de la lectura de la seva tesi doctoral, digitalitzades per la Universidad Complutense de Madrid en la seva pàgina

http://eprints.ucm.es/view/subjects/B=5F18=5F411.html

Klein Noriega, Rosendo (1880) Suscinta reseña del reconocimiento médico-legal de las manchas de sangre discursos ms. para el doctorado. en arxiu pdf

Agraïm aquesta aportació que posa un xic més de ‘llum’ sobre la persona i la trajectòria professional de Rosendo Klein Noriega



No hay comentarios:

Publicar un comentario