miércoles, 12 de diciembre de 2012

ELS RENTADORS PÚBLICS DE L’ARBOÇ

L’Arboç rondava els 1700 habitants el 26.11.1878, data en que es creava la "Sociedad de Aguas Potables de la Vila de l'Arbós" per portar les aigües a l'Arboç des de la Font del Figuerot, a la partida de Lligamosques, a Sant Jaume dels Domenys.

24.1.1879: finalització de les obres de la torre de les aigües.

Octubre de 1879: construcció del safareigs.

No serà fins el cens de 1970 quan es superen els dos mil habitants, que augmentaran fins a quasi 4.000 l’any 1981; l’any 2011s’assolirà el nombre màxim de 5548 persones.

Quan preguntava pels ‘rentadors’ m’explicaven que s’han hagut de tancar per evitar els actes de vàndals i brètols – tribus àmpliament representades a Catalunya -, i que pel que sembla tenen també ‘representació’ a l’Arboç.

La descripció ‘tècnica’ ens diu :
http://www.arbocenc.org/uploads/SUB41annex%201_%20fitxes.pdf

Element format per dos cossos: la torre que conté el dipòsit i l'espai dels safareigs. És una construcció representativa dels elements "industrials" de segona meitat de segle XIX en la què abunden aquests tipus de construccions al servei de les "noves" infraestructures.

La torre és de planta quadrada, té els vèrtexs aixamfranats i està coronada per una potent cornisa sobre la que hi ha una teulada piramidal de planta quadrada. És de totxo vist amb un aplacat a les cantonades.

Al peu de la torre hi ha l'edifici que acull els safareigs. És de planta rectangular i coberta a dues aigües, sobreaixecada al centre per permetre la il•luminació i ventilació. La façana al carrer Dr. Vives i Mañé, amb una gran portalada d'arc de mig punt, està coronada per un element de línies noucentistes.



Retratàvem únicament l’interior.

No hay comentarios:

Publicar un comentario