jueves, 20 de diciembre de 2012

EL SAGRAT COR DE SANT GUIM DE FREIXENET

La boira cobria pietosament el nucli de Sant Guim de Freixenet, quan aparcàvem el vehicle prop de l’edifici de l’Ajuntament i l’església del Sagrat Cor. ç

L ’any 1934 es construí una primera església , curiosament dins el breu miratge de llibertat, que començava el 14 d'abril de 1931 amb la proclamació la Segona República Espanyola, i acabava l’1 d’abril de 1939, més per demèrits propis ( dels mateixos Partits i famílies que ens han portat fins a l’actual misèria ), que per l’heroïcitat dels facciosos que convidaven al festí mortal – amb el silenci còmplice dels mal dits Països democràtics – a més de les forces àrabs, als feixistes italians, i als nazis alemanys; aquests darrers – com tornen a fer ara – ens feien servir de conillets d’índies per provar les seves ‘noves’ armes. Cal recordar aquests fets horribles, justament ara que tornen aquelles males maneres, i per damunt de tot per reivindicar a totes les víctimes i les seves famílies.

Desprès dels dies tràgics del genocidi contra Catalunya s’aixecava l’actual edifici, el campanar es finalitzà el 1940 i tres anys després fou constituïda com a parròquia sota l'advocació del Sagrat Cor.


La descripció tècnica ens diu : edificació de planta rectangular, encapçalada per un absis semicircular i una torre campanar. La teulada es a doble vessant i està realitzada amb pissarra i també presenta un ràfec de pedra al voltant del perímetre de l´ església. A la façana principal s'obre la porta d'accés estructurada a partir d'un arc apuntat, motllurat i amb presència de guardapols. Per sobre, s'adossa l'estructura d'un relleu amb la imatge d'un cor, símbol de la seva advocació de l'església. Finalment es disposa un ócul motllurat, de notables dimensions, i una cornisa de pedra que ressegueix tot el seu perímetre d'aquesta façana principal. En l'angle de la façana principal, situada a migjorn, i la façana lateral, situada a llevant, es basteix una torre campanar de base quadrada i estructura hexagonal i coberta exterior piramidal, amb un rellotge i quatre ulls d´ arc apuntat on es situen les campanes. Ambdós façanes laterals de l'edifici , així com al voltant del seu absis, s'aprecien unes obertures d'estructura triangular, a la part superior, i es disposen uns contraforts que ressegueixen el seu perímetre. L'obra presenta un paredat de pedra del país i una coberta exterior a partir de pissarra.

Renunciava a penjar la fotografia de la façana, perquè malgrat la boira, son visibles els fils dels mal dits ‘ serveis públics’, que compleixen a la perfecció l’ordre de ‘dessolar la terra’ que malgrat la Democraciola, continua vigent a les nostres terres

No hay comentarios:

Publicar un comentario