viernes, 23 de noviembre de 2012

TORRE PÉREZ DE RUBI ' LA VALL DEL RIU VERMELL' VALLES JUSSÀ

Llegia que el promotor, un industrial corretger de Barcelona, Vicenç Pérez – a Rubí és un mal costum això d’obviar el segon cognom – havia fet els diners a les Amèriques; com molta gent situava els indians a la vora del mar, està clar que ‘la Vall del Riu Vermell’ tenia – almenys aleshores - un gran atractiu. En aquest mateix carrer, vivien :

GAJU,
sense nom prop ni segon cognom- insisteixo en el mal costum local – i en Climent Riba.

El constructor va ser Narcís Marcet, sota la direcció de Josep Graner Prat, Mestre d’Obres.

Vicenç Pérez, la va fer construir l’any 1923 per a la seva dona, però no hi van viure mai, segons sembla perquè quan la va veure la dona va dir que aquella casa no era per una família sola sinó per vàries i no va voler-hi viure.

El temps ha vingut a donar la raó a l’esposa del promotor , i llegim de la fitxà tècnica que l'actual divisió en dos habitatges a planta baixa i pis ha fet que apareguin alguns elements estranys: l'escala interior ha quedat tapiada en arribar a dalt i a l'exterior n'ha aparegut una unida per una passarel•la amb la terrassa que dóna sobre el porxo i que fa funció d'accés. La planta soterrani ha estat habilitada per habitatge i s'hi ha posat una habitació i la cuina. Hi ha hagut una intenció de conservació i s'han rescatat alguns sostres (PLA, s.d.). Presenten abundants exemples de plafons de ceràmica en relleu, que en alguns casos es complementen amb garlandes esgrafiades (CAMARERO, MERINO, 1989).


Edifici aïllat de tres alçades: soterrani, planta baixa i pis, a més d'una torre mirador. La parcel•la està situada a la plaça de Figueras a la cantonada dels carrers Xile i la Plana de Can Bertran. L'estructura és de murs de càrrega. A la planta soterrani el forjat és d'una sola volta i resulta interessant la cuina. L'acabat és un arrebossat i té detalls d'ornamentació a les canonades i balcons. Els forats de façana es tanquen amb fusteria de taller, si bé totes devien tenir persianes de llibret, algunes de la planta baixa han estat substituïdes. La coberta és plana menys a la torre mirador que és a quatre aigües. A l'interior els sostres tenen motllures a les canonades i decoració al centre. Com a elements a destacar i que resten protegits en el Pla Especial destaquen el distribuïdor amb columnes de la planta baixa i una habitació amb galeria que es troba al primer pis (PLA, s.d.).


Em cridava l’atenció l’acabament TRONCOPIRAMIDAL que havia vist a Pallejà en dos edificis municipals, d’autor desconegut – un és justament l’Ajuntament - . Sou pregats de comprovar-ho :
http://relatsencatala.cat/relat/edifici-de-lajuntament-de-palleja-a-la-comarca-del-llobregat-jussa/1041502
http://relatsencatala.cat/relat/la-casa-dita-de-la-molinada-a-palleja/1041496

Ah!, si en traieu l’entrellat feu-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada