lunes, 5 de noviembre de 2012

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE DE RIPOLLET

Vaig assistir a molts oficis religiosos, durant els anys en que regia la parròquia mossèn Josep Maria Mora i Sala (1929-2011), batejos, comunions, casaments, enterraments i funerals, així que, erròniament , pensava conèixer bé aquesta església construïda de pedra de mida mitjana i cara aplanada, d'aparell horitzontals regulars, amb una volta amb palets de riu disposats en forma de semicercles concèntrics.


Trobava una imatge del Josep Salvany Blanch [ Biblioteca de Catalunya ] de 1912 on des d’un pont es veu el temple - sembla que en aquella època arrebossat i pintat -, en l’actualitat es de pedra vista.Fotografia de Jordi Sensada Ruiz


De la fitxa tècnica reprodueixo : L'església original tenia planta de creu llatina, amb un absis de planta semicircular cobert amb volta d'esfera i una nau amb volta de canó apuntada. A la façana sud, sobre el portal, es troba un òscul de pedra, i més amunt es poden distingir les restes d'una finestra d'arc de mig punt.

Les dues naus laterals de l'actual església van ser afegides posteriorment a l'estructura visigòtica, la nau nord el 1603 i la sud adaptada de l'antiga galeria del claustre el 1862. Un pòrtic davant el mur sud indica l'entrada originària. La comunicació entre les naus es fa a través de dues grans arcades a cada costat de la nau central. De l'antic claustre es conserven unes arcades cegues, inferiors i superiors, descobertes a l'enderroc de l'antiga rectoria el 1948. [MOGAS 1983:29].
El portal forma part d'una reforma, d'estil renaixentista en el segle XVII. Consta de dues columnes que descansen sobre pedestals que tenen esculpida la talla de l'antic escut del poble (un pollet sobre pedres de riu). Sostenen un entaulat amb un fris de tríglifs i mètopes i un frontó amb una fornícula buida en el timpà. La primitiva església va tenir un campanar espadanya, del qual es conserven tres pilars. Va ser tapat quan es va aixecar la teulada el 1803 i encara és visible a les golfes. A l'angle nord-oest, l'antic campanar és de tres pisos, arribant al nivell de la nau central, amb un òscul al mur nord i una teulada de quatre vessants.

La capella del Santíssim Sagrament es va fer el 1883 allargant el transsepte sud. L'actual campanar a l'altre costat de la façana es va aixecar el 1892, d'estil modernista. És una torre quadrada fins a l'alçada de les campanes que passa a ser poligonal amb vuit finestres.

El 20 de juliol de 1936, aquesta església parroquial, construïda al segle XVII, va ser greument profanada pels revolucionaris i notablement mutilada en la seva fàbrica; se li assignava la funció de garatge dels vehicles del Comitè.

El rector Casimir Tuset Domènech, i – pensem que el seu vicari - Eugeni Arnán Bolet, van ser assassinats el dia 26 de juliol, quan es van lliurar a les ‘Autoritats Municipals’, que així ho van permetre en deixar-los en mans del Comitè.

No hay comentarios:

Publicar un comentario