martes, 20 de noviembre de 2012

ELS ABEURADORS DE TORRELLES DE FOIX. EL PENEDÈS SOBIRÀ

En el cens de 1717 consta que vivien a Torrelles de Foix 476 persones; el topònim és un diminutiu plural ‘ torres petites’; hom pensa més en una pluralitat d’aquesta mena d’edificacions que tenien una clara funció de guaita i bada.

Trobava molt estrany que els abeuradors, no tinguin per l’Ajuntament la consideració de ‘monuments’, i constatava que no havien cridat tampoc l’atenció d’ acreditats fotògrafs com Josep Salvany i Blanch, o la família Cuyàs – que recollia una llarga llista d’imatges de Torrelles, en el seu Arxiu - . En confortava rebre un e.mail de l’Antoni Ibáñez Olivares, en el que em diu :

Aquest abeurador és molt antic. Tant , que Sant Antoni, quan tornava cap a Pàdua muntat en el seu cavall alat després d'haver ressuscitat el seu pare a Lisboa, va baixar a descansar a Torrelles.

Ell i la seva cavalcadura van calmar la set en aquet abeurador, l'aigua del qual es sempre corrent, neta i fresca, perquè prové d'un doll viu i en surt per un desguàs.


Jo la vaig tastar el passat dilluns dia 12 i em vaig sentir com posseït per la puresa i la virtut del sant, el nom del qual porto.

A la pàgina de l’Ajuntament de Torrelles de Foix, ‘obiter dicta ‘ s’hi fa una minsa referència :

L’economia i mitjà de vida actual del nostre municipi, es basa principalment en l’indústria, el sector serveis i en menor mesura l’agricultura, cal dir que, en èpoques passades, aquesta era la principal i única font de riquesa, amb el cultiu de les vinyes, oliverars, cereals, i l’horta, també la cria de bestiar; precisament la zona dels horts, situada entre la Riera de Pontons i el Camí de les Fonts, és digne de veure tot passejant des del Carrer dels Horts, aturant-se a la Font de Cal Ròpia, seguint cap al Carrer Abaix, on ens trobarem amb els antics abeuradors ,..

El diccionari Català Valencia Balear ens diu en l’entrada ABEURADOR m.

|| 1. Pica o conjunt de piques grosses a on abeuren el bestiar gros (Barc., Empordà, Conflent, Capcir, Maestr., Cast., Val., Elx, Bal.); cast. abrevadero. E'ls abeuradors s'adoben, e's reparen, e's milloren. o's muden, o's destruesquen, quant obs sera, per lo Veguer e per los ciutadans, Cost. Tort., i, 2.

Espero que com a mi l’exhortació , Aneu-hi!, amb que concloïa l’email de l’Antoni Ibáñez Olivares, us esperoni a visitar Torrelles de Foix

No hay comentarios:

Publicar un comentario