jueves, 8 de noviembre de 2012

CAPELLA DE SANT FRANCESC D’ASSIS DE CASTELLTERÇOL. EL MOIANÈS

Sobta un xic la proximitat d’aquest edifici de notables proporcions – és fàcil trobar-hi quatre o més vehicles aparcats en bateria davant de la portalada – amb l’església parroquial de Sant Fruitós. El cens de 1857 ens diu que hi havia 2083 ànimes, quantitat molt excepcional, que no tornarà a repetir-se fins els primers anys del segle XXI. Aleshores l’assistència als actes religiosos estava per damunt del 50% del cens, i actualment no arriba – en el millor dels casos - al 10% ; la conclusió és que aleshores devia fer falta.

Ajuda poc, val a dir-ho, que s'hagi oblidat aquella reclamació dels fidels , VOLEM BISBES CATALANS !!!, i que a dia d'avui no existeixi una ESGLESIA CATALANA, i si una IGLESIA CATÓLICA en CATALUÑA, oi?: 


Llegia que la Capella de Sant Francesc d’Assis de Castellterçol, va ser fruit d’una idea de Josep Gallés i Pujal de "Cal Pobre"; quan cercava informació d’aquest personatge, m’apareixia sempre ‘de la casa Gallés són originaris el jesuïta Sebastià Gallés i Pujal (1812-1902) i el seu nebot Josep Gallés i Malats (1882-1920), ambdós notables pintors, especialment de temàtica religiosa’. Em pregunto; quina relació existia entre el Josep i el Sebastià?, sou pregats d’explicar-nos-ho a l’email coneixercatalunya@gmail.com .

Per tirar endavant aquesta obra es va demanar ajuda a diversos estaments, es van fer subscripcions, rifes,.... La primera pedra va ser col•locada el 14 de gener de 1849 amb la benedicció del Paborde Damià Pascual, es feien servir els materials de les antigues fortificacions en desús. La capella fou beneïda el 13 de desembre de 1852, per bé que sols estava llest el presbiteri. Les obres exteriors es van finalitzar el 1874; les interiors es van completar gràcies al llegat del frare caputxí P. Geroni. No trobava cap referència al mestre d’obres, sou pregats d’explicar-nos-ho a l’email coneixercatalunya@gmail.com .

De la descripció tècnica reprodueixo :

Església d'una nau coberta amb volta de canó, amb quatre capelles laterals i absis rectangular.

La façana es composa amb un portal de pedra, rosetó, i altres ornamentacions neoclàssiques de pedra tallada, com els escuts, una creu central, i la fornícula per al sant, cornisa semicircular amb florons i retombants corbats. Sobre el portal es situa la imatge de Sant Francesc.

L’altar major conté les fornícules de la Puríssima, al centre; Sant Francesc, a sobre; Sant Roc, a la dreta; i Sant Antoni de Pàdua, a l’esquerra. Als altars de la nau dreta hi ha la Mare de Déu de Montserrat i el Sant Crist; i als de la esquerra, els del Sagrat Cor i Sant Josep.

Josep Salvany i Blanch [Martorell, 1866 - Barcelona, 1829] del que tenia l’altíssimhonor de confegir la fitxa per al Col·legi de metges de Catalunya, retratava la façana i la creu de terme l’any 1917 

 


L’any 1936 fou profanada i els seus altars destruïts, la nau es destinà a magatzem de carbó.

Desconec si actualment es du a terme alguna activitat religiosa i/o cultural. Sou pregats d’explicar-nos-ho a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 

 No tinc paraules per explicar l’intensíssim dolor que em provocaven  les imatges del bombardeig de  l’hospital Al Ahli de Gaza, Benjamín «Bibi» Netanyahu  (   Tel Aviv, 21 d’octubre de 1949  ) superava amb escreix al seu ídol Adolfo Hitler (Braunau am Inn, Alta Àustria, Imperio austrohongarès; 20 de abril de 1889-Berlín, Alemanya nazi; 30 de abril de 1945)

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

Que Déu tingui pietat de tots nosaltres, i no  permeti que malmetem aquest món  que ELL creava per a nosaltres com un paradís.

Que Sant Francesc d'Assis i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... pescadors, pagesos, ramaders ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario