domingo, 4 de noviembre de 2012

CAL PALET DE LA VALL DEL RIU VERMELL.RUBÍ. VALLÈS JUSSÀ.CATALUNYA

Tenia molt present quan retratava recolzat a l’edifici de la Rectoria, aquesta casa de planta baixa i dos pisos, que aquí va viure el líder republicà Josep Palet i Riba (1845 - 1908), Diputat Provincial l’any 1871, i Regidor de l’Ajuntament de Rubí l’any 1902, que va ser en bona mesura el principal actor de la imatge progressista de la població en les darreres dècades del segle XIX i les primeres dels segle XX. Malgrat i/o pel fet de ser clarament un home d’acció – i no de lletres -, li devem l’associació entre república i progressisme, que està encara avui vigent.

En aquells dies – i avui mateix – els anomenats ‘intel•lectuals’ únicament es manifesten davant del risc objectiu d’un trencament unilateral per part de Catalunya. El seu silenci còmplice en els incompliments recurrents tant des del PSOE, com des del PP, els deslegitima , i posa al descobert la superficialitat de l’adjectiu ‘intel•lectual’.

Los intelectuales que suscriben estas palabras piden a todas las fuerzas democráticas "sumarse en la búsqueda de un mejor encaje institucional para Cataluña, de una financiación más justa y de una federalización del deteriorado Estado de las autonomías".




De la descripció tècnica de l’edifici llegim ; A la part que dona a la plaça del Doctor Guardiet hi ha una porta amb arc de mig punt dovellada. Les finestres de les plantes superiors són de la segona meitat del segle XX.

A la paret lateral de la casa, en la façana que dona al carrer de Terrassa hi havia un finestral de tradició gòtica amb llinda amb arc conopial d'aire renaixentista propi del segle XVI (GARCÍA, 1996). Actualment hi ha diverses finestres amb llindes de pedra, encara que en algun cas semblen haver estat retocades i la pedra substituïda per un arrebossat que la imita.

Reivindiquem l’esperit de ‘llibertat’ que va reclamar fins al darrer alè, el Josep Palet i Riba.

No hay comentarios:

Publicar un comentario